Suomea pidetään loistavasti toimivien 4G-yhteyksien mallimaana, ja edulliset langattomat yhteydet toimivat usein riittävän hyvin. Aina näin ole kuitenkaan ole, eikä syynä ole välttämättä syrjäinen asuinpaikka. 4G voi temppuilla jopa Helsingissä Kehä ykkösen sisäpuolella. Syitä tähän voi olla monia.

Etäisyys tukiasemaan on liian pitkä

Tämä on Telian langattomien yhteyksien verkkoarkkitehtuurista vastaavan osastopäällikkö Timo Hietalahden mukaan yleinen syy yhteysongelmiin erityisesti maaseudulla, mutta myös rakennetussa ympäristössä, silä tukiasemia ja suuria soluja ei voi ihan mihin tahansa pystyttää.

Maastoesteet haittaavat

Joskus tukiasemaan voi olla matkaa vain muutamia satoja metrejä, mutta tiellä voi olla maastoesteitä, kuten rakennuksia, puustoa tai mäkiä.

Asut matalaenergiatalossa

Tutkimuksissa on selvinnyt, että ongelman aiheuttavat rakennusten seinissä tai muissa rakenteissa käytettävät yhtenäiset metallipinnat, jotka toimivat eräänlaisena radioaaltoja blokkaavana Faradayn häkkinä. Radiosignaalit kun eivät läpäise yhtenäistä metallipintaa. Rakennusten enemmän tai vähemmän yhtenäisiä metallipintoja löytyy betonielementtien raudoituksista, rappausten tukiverkoista, joidenkin eristeiden pinnalta tai julkisivuverhouksista.

Myös materiaaleilla ja rakenteen paksuudella on merkitystä. Ongelmia on havaittu erityisesti kivirakenteissa. Massiivinen betonirakenne läpäisee huonosti radioaaltoja. Paksukin tiilirakenne läpäisee signaaleja paremmin, eikä ongelma koske puurakenteisia rakennuksia, joissa ei ole käytetty foliopäällysteisiä eristeitä.

Rakennusteollisuus ja operaattorit ovat yhdessä etsineet ongelmaan ratkaisuja. Uusissa rakennuksissa pitäisikin radioaaltojen läpäisevyys varmistaa tavalla tai toisella.

Hietalahden neuvo on kokeilla reitittimen tueksi rakennusten ulkopuolle asennettavaa suunta-antennia, joka usein kohentaa tilannetta melkoisesti. Operaattorilta kannattaa varmistaa suunta-antennille paras mahdollinen suuntaus.

”Jos puhelutkaan eivät tahdo matalaenergiatalossa kuulua, kannattaa kokeilla VoWifiä, voice over wifiä, jossa puhelu kulkee perinteisen matkapuhelinverkon sijaan wifi-verkossa. Aivan kaikki puhelimet eivät sitä kuitenkaan vielä tue.”

Kellonaika kertoo, toimiiko vai ei

Jos tukiaseman kapasiteetti loppuu esimerkiksi aina iltapäivisin tai iltaisin, on selvää, että se ei riitä käytölle. Hietalahden mukaan operaattorin tulee huolehtia, että kapasiteettia kasvatetaan.

”Operaattorille kannattaa lähettää terveisiä, jos tilanne on jatkuvasti samanlainen.”