Helsingin Jätkäsaareen rakentuvan ekologisen Wood City -korttelin puukerrostalot rakennetaan Stora Enson Varkaudessa valmistamilla LVL- eli viilupuupaneeleilla. Laajasti Euroopassa käytössä olevaa massiivipuurakentamisen menetelmää sovelletaan nyt Suomessa ensimmäistä kertaa monikerroksisiin massiivipuurakennuksiin.

Rakennusmenetelmän erityispiirre on, että rakennuksen massiivipuurunko voidaan asentaa ilman sääsuojausta.

”Ilman sääsuojaa rakentaminen on hyvin yleinen menetelmä, jota on käytetty puurakentamiseen jo vuosisatojen ajan. Se soveltuu hyvin puulle, joka on orgaaninen ja luonnollinen materiaali. On tärkeää todeta, että kosteussuojaus eri materiaaleille suunnitellaan ja toteutetaan äärimmäisen huolellisesti. Kaikki tarvittavat toimet ja riskienhallinta on mietitty ja testattu yksityiskohtaisesti etukäteen mukaan lukien Helsingin kaupungin rakennusvalvonnan hyväksymä kosteudenhallintasuunnitelma. Lisäksi rakennukseen asennetaan sekä työaikaiset että pysyvät kosteusanturit”, kertoo Stora Enson Building Solutions -yksikön johtaja Petri Perttula.

Massiivipuuelementtien käytön suurimpia hyötyjä on rungon nopea pystytys, jonka jälkeen katto saadaan suljettua vain muutamassa tunnissa ja raitis ilma kulkee edelleen julkisivun ilmanvaihtoaukkojen läpi. Näin rakennus asettaa itsensä luonnollisesti oikeaan kosteustasoon. Sisätilojen asennustyöt päästään aloittamaan nopeasti.

Wood Cityn ensimmäisen puukerrostalon elementtien asennus Helsingin Jätkäsaaressa on alkanut. Wood City käsittää kaksi Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimisto ATT:n rakennuttamaa puukerrostaloa, toimistorakennuksen ja hotellin sekä kaikille yhteisen pysäköintitalon. SRV:n ja Stora Enson yhteishankken on tarkoitus valmistua kokonaisuudessaan loppuvuodesta 2019.