Ammattityökaluihin keskittynyt Hilti lanseerasi kokonaan uuden Nuron-akkutyökalusarjan. Siihen kuuluu 70 erilaista akkukäyttöistä konetta ruuvinvääntimistä raskaisiin betonisahoihin ja murtovasaroihin. Kaikki toimivat samalla uudella 22-volttisella akkusarjalla, josta saadaan Hiltin mukaan tehoa enimmillään 4000 W. Se on enemmän kuin vastaavissa verkkovirta- tai polttoainekäyttöisissä laitteissa.

Nuronia on kehitetty kahdeksan vuotta. Neljä ensimmäistä vuotta käytettiin pelkästään koneen ja akun uuden liitännän tekemiseen. Se ei ole yhteensopiva vanhojen Hiltien kanssa ts. uudet akut eivät käy suoraan vanhoihin koneisiin eivätkä vanhat akut uusiin. Erillisen sovittimen avulla niitä voi kuitenkin käyttää.

22 voltin jännite kuulostaa erikoiselta, kun 18 V on pitkään ollut lähes standardin asemassa ja monien valmistajien uutuustuotteet ovat 36- tai 48-volttisia ja ylikin. Hiltin markkinointijohtajan Ewald Kaluschan mukaan 22 volttia on kuitenkin heidän havaintojensa mukaan optimaalinen jännitetaso akkujen koon, ladattavuuden ja keston kannalta. Nuron-sarjan akut ladataan akun kapasiteetista riippumatta samalla laturilla puolessa tunnissa.

Hilti lupaa enemmän tehoa ulos

Uudella liitännällä pystytään Hiltin mukaan myös jäähdyttämään akkua ratkaisevasti entistä tehokkaammin, jonka vuoksi tehoja saadaan enemmän ulos.

Aina, kun uuden järjestelmän akkuja ladataan, laturi tallentaa tiedot akuista ja laitteista pilveen. Esimerkiksi varkaustapauksissa tämä helpottaa laitteiden löytymistä ja varkaiden kiinnijäämistä. Se tietenkin edellyttää, että oikea omistaja on ilmoittanut laitteet varastetuiksi. Tiedot laitteista tallennetaan Hiltin järjestelmään. Jos varastettua Nuron-laitetta aletaan ladata, sen olinpaikka selviää.

Turvallisuutta ja mukavuutta lisääviä ominaisuuksia ovat esimerkiksi Hiltin pölynpoistojärjestelmä (DRS), aktiivinen väännönrajoitin (ATC) sekä aktiivinen tärinänvaimennus (AVR), jotka kuuluvat useimpien Nuron-työkalujen ominaisuuksiin. Pölynpoiston ytimessä on uusi reppumallinen M-luokan henkilökohtainen pölynimuri, johon saa myös H-luokan suodattimet.

Kokeilussa Nuron-pyörösaha leikkasi kuuden päällekkäisen OSB-levyn pinoa vaivattomasti. 22-millinen poranterä painui akkukoneella levypinkan läpi niin nopeasti kuin vain pystyi painattamaan.

Hilti on kalliin ja kestävän koneen maineessa. Voisi olettaa, että uutuuskoneet nostavat hintoja entisestään, mutta Kaluschan mukaan hinnat tulevat pysymään jokseenkin entisellä tasolla.

Lue lisää:

TM Testi: Akkuketjusahat vs. polttomoottorisaha – kumpi on parempi?