Pientaloasujien odotetaan toimivan aktiivisesti sähkömarkkinoilla. Energiatehokkuus, aurinkosähkö ja sähköauton hankinta kiinnostavat, mutta lisätietoja tarvittaisiin.

Motivan mukaan osa pientaloasujista tuntee huonosti sähkönkäyttöään eikä sähkösopimuksen kilpailutus ole kovin yleistä. Noin 12 prosenttia seuraa sähkönkäyttöään säännöllisesti ja vain osa pientaloasujista kilpailuttaa sähkösopimustaan parin kolmen vuoden välein. Pientaloasujien sähkösopimus on useimmiten toistaiseksi voimassa oleva ja pörssisähkötuotteen on valinnut vain kuusi prosenttia kuluttajista.

”Sähkönkäytön ajoittaminen on kuluttajien näkökulmasta vaikeaa. Asia pitäisi tehdä kuluttajille todella helpoksi. Peräti 49 prosenttia vastaajista olisi valmis siirtämään tai rajoittamaan sähkönkäyttöään, mikäli siitä ei ole hänelle suoraan haittaa tai rajoitetta”, Päivi Suur-Uski Motivasta kertoo.

Kuluttajien valmius kannattaisi hyödyntää. Puolet pientaloasujista on periaatteessa halukkaita investoimaan energiatehokkuuteen tai omaan energiantuotantoon, ja jopa 12 prosenttia vastaajista on valmis investoimaan yli 3 000 euroa. Kiinnostaville ja myös taloudellisesti houkutteleville energiatehokkuutta edistäville palveluille olisi kysyntää.

Kodinkoneet ja ulkovalaistus

Kerätyssä aineistossa tutkittiin myös kodinkoneita. Tulosten mukaan yli kymmenen vuotta vanhoja kodinkoneita on enää harvoissa talouksissa ja laitteita uusitaan säännöllisesti. Vanha laite on useimmiten säiliöpakastin. Merkittävä osa kodeista on valaistu energiatehokkailla lampuilla, mutta ledilamppujen osuuden kasvattamisessa on vielä paljon mahdollisuuksia.

”Viime vuosien kodinlaittoinnostus näkyy laitekannassa. Viihdelaitteet, jääkaapit ja pesukoneet ovat melko uusia. Nykyaikaisilla laitteilla ja hyvillä lamppuvalinnoilla on suotuisa vaikutus kotien energiankäyttöön ja sen myötä energialaskuun”, Päivi Suur-Uski muistuttaa.

Ulkovalaistuksessa 49 prosentilla vastaajista oli jo käytössään liiketunnistimet ja 43 prosentilla oli hämäräkytkimet. Uusi tekniikka tekee ulkona oleskelusta entistä miellyttävämpää ja tekniikka säästää myös sähköenergiaa. Esimerkiksi ulkolamput syttyvät hämäräkytkimen avustuksella vain silloin, kun pimeys laskeutuu ja valoja tarvitaan.

Aurinkosähkö ja sähköauto

Aurinkosähkö ja sähköauton hankinta ovat monen mielessä. Konkreettiset suunnitelmat eivät kuitenkaan ole vielä samalla tasolla mielikuvien kanssa. Yhdellä prosentilla vastanneista on käytössä aurinkopaneelit ja aurinkokeräimet. Kolme prosenttia kyselyyn vastanneista suunnitteli investoivansa aurinkosähköön parin vuoden kuluessa ja vielä harvempi on suunnitellut sähköauton hankintaa.

Energiatehokas sähkönkäyttö tai energiankäytön ohjaus halvimpien sähkönhintojen hyödyntämiseksi vaatii toimiakseen automatiikkaa. Nykyaikaista talotekniikkaa vanhemmassa pientalokannassa on todella vähän, sitä on vain muutamalla prosentilla. Myös kyselyssä osa pientaloasujista koki energiakysymykset vaikeiksi.

”Automaatiojärjestelmien merkitys kasvaa tulevaisuudessa, jotta talon omistaja voi hyödyntää eri säätömahdollisuudet mahdollisimman hyvin. Esimerkiksi lämmitystä voidaan ohjata sähkönhinnan, ulkolämpötilan, sääennusteen tai poissaolon perusteella”, Päivi Suur-Uski toteaa.