Fortum otti käyttöön Pohjoismaiden suurimman akkuvaraston Järvenpään biovoimalaitoksellaan. Akkuihin voidaan varastoida sähköenergiaa, ja ne tuovat joustoa sähköjärjestelmään.

Tuuli- ja aurinkoenergia tuottavat sähköä, mutta ovat tuotantomuotoina varsin riippuvaisia olosuhteista. Energiaa tarvitaan paljon silloin, kun aurinko ei paista ja tuuli on vähäistä kuten talvella. Keväällä ja kesällä auringonpaistetta on yllin kyllin, ja syksyllä voi tuulla navakasti.

Sähköä pitäisi pystyä varastoimaan esimerkiksi korkean tuotannon aikana.

Fortumin mukaan säätövoimaa saadaan vesivoiman käytöllä ja sähköä varastoimalla. Sähköverkolta vaaditaan tulevaisuudessa entistä enemmän joustavuutta. Vesivoima on pitkälti valjastettu käyttöön maassamme, ja uusia varastointimenetelmiä etsitään. Akkuvarastointi tekee mahdolliseksi sen, että uusiutuvia energialähteitä voidaan käyttää ja kehittää aiempaa voimallisemmin.

Batcave varastoi energiaa

Akkupatterille annettiin nimi Batcave. Se viittaa Fortumin mukaan rakennuskonttiin, joka on varusteltu huipputeknologialla ja jota voidaan käyttää testikenttänä uusille ideoille. Akkuprojekti täydentää tulevaisuuden ratkaisujen kuten kysyntäjouston ja virtuaalivoimalaitosten tutkimusta.

Akut ovat tyypiltään litiumioniakkuja, niiden nimellisteho on kaksi megawattia (MW) ja energiakapasiteetti yhden megawattitunnin (MWh). Kokonaisuuteen kuuluu 6 600 kennoa, ja se tarjoaa nopeaa joustoa sähköverkolle. Akusto pystyy reagoimaan sekunti- ja minuuttitasolla taajuussäädössä.

”Projektimme vie meitä suuren harppauksen kohti aurinkotaloutta. Aurinkotaloudessa sähkön varastoinnilla on merkittävä rooli uusiutuvien energiantuotantomuotojen rinnalla”, Fortumin kehitysjohtaja Tatu Kulla sanoo.

Tulevaisuuden energiajärjestelmä

Sähkövarasto on Fortumin mukaan osa tulevaisuuden energiajärjestelmää. Sähkön välivarastoinnilla pystytään tuotanto ja kysyntä sovittamaan joustavasti yhteen. Varasto toimii myös sähköverkon vakauttajana esimerkiksi vikatilanteissa. Sähkövarasto saadaan käyntiin salamannopeasti, ja varastoa on myös helppo säätää.

”Sähköakku tuo joustavuutta valtakunnalliseen sähkömarkkinaan. Tämä hyödyttää kaikkia sähkönkäyttäjiä”, Tatu Kulla korostaa.

Batcave-projektin investointi on 1,6 miljoonaa euroa. Fortum saa projektiin 30 prosenttia tukea työ- ja elinkeinoministeriöltä. Sähköakun toimittaa ranskalainen Saft. Yrityksellä on vuosikymmenten kokemus erilaisten akkuteknologioiden valmistamisesta.