Energiankulutus on saatava kotitalouksissa nykytilannetta alemmaksi, ja siihen tähdätään lokakuussa alkavalla Astetta alemmas -kampanjalla. Mukaan tavoitellaan vähintään 75 prosenttia suomalaisista.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on muuttanut Euroopan energiatilannetta. Energian saatavuudella ja hinnalla on vaikutusta jokaisen suomalaisen arkeen, joten Motiva, Energiavirasto, työ- ja elinkeinoministeriö, valtioneuvoston kanslia, ympäristöministeriö ja Sitra käynnistävät energiansäästökampanjan lokakuussa Energiansäästöviikolla.

Astetta alemmas -kampanja kannustaa kaikkia suomalaisia säästämään energiaa. Tavoitteena on saavuttaa merkittävä energiansäästö. Organisaatiot ja yhteisöt haastetaan mukaan tekemään omat energiatekonsa ja myös valtio on mukana energiansäästössä. Senaatti-konserni aloittaa laajan energiansäästöohjelman valtion kiinteistöissä.

”Syksyllä ja talvella tarvitaan konkreettisia energiansäästötekoja kaikilta − yrityksiltä, yhteisöiltä ja yksilöiltä. Kun jokainen suomalainen tekee pieniä muutoksia arjessaan, yhteisvaikutus on suuri. Kansalaiskampanjan lisäksi tulen kutsumaan yrityksiä pyöreän pöydän keskusteluun, jossa mietitään yritysten konkreettisia sitoumuksia syksyn energiansäästötalkoissa”, elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoo.

Energiankulutus kannattaa laittaa syyniin jo nyt. Itse kampanja käynnistyy 10.10.2022, kun ilmat viilenevät ja lämmityskausi alkaa. Energian hinta nousee entisestään syksyn ja talven aikana.

Energiankulutus astetta alemmaksi

Kampanjassa suomalaisia kannustetaan säätämään energiankulutustaan astetta alemmas. Se tarkoittaa arkisia tekoja energian, kuten sähkön ja polttoaineiden, säästämiseksi. Liikenteessä kehotetaan käyttämään matalampia ajonopeuksia, kotona säätämään huonelämpötilaa alemmaksi ja säästämään lämpimän käyttöveden kulutuksessa.

Näillä esimerkeillä on mahdollista saada energiankulutus alemmaksi:

Omakotitalossa asuva voi säästää sähköä esimerkiksi lämpöpumpun avulla. Motiva kehottaa kiinnittämään huomiota esimerkiksi saunomiseen käytettävään aikaan. Lämmin vesi on yksi suurimmista energiaa tuhlaavista asumisen mukavuuksista, mutta sen käyttötapoja muuttamallakin voi säästää. Tiedätkö miten paljon eri kodinkoneet ja viihdelaitteet kuluttavat energiaa? Niiden päivittämisellä voi saada helposti paljon säästöä.

Kampanjan tavoitteena on saada vähintään 75 prosenttia suomalaisista säästämään energiaa. Pidemmän aikavälin tavoite on pysyvästi alhaisempi energiankulutus ja sähkön kulutushuippujen madaltaminen.

Lue lisää:

Näin säästä energiaa kodin lämmityksessä

Meillekin lämpöpumppu? Kustannustehokas lämpöpumppu säästää energiankulutusta