Kun kesäaurinko lämmittää, on turha lämmittää taloa enempää. Auringon lämmittäessä on aika kytkeä lämmitys pois päältä ja tarkistuttaa järjestelmän toiminta. Nämä toimet säästävät energiaa, ja pidemmän päälle se tuntuu myös kukkarossa.

Lämmityksen säätöventtiileissä on aina pieni läpivirtaus, joka tuo lämmitysverkostoon lämmintä vettä.

”Lämmityksen automatiikka huolehtii siitä, että säätöventtiilit ovat Kiinni-asennossa, mutta se ei vielä riitä. Lämmityksen poiskytkeminen edellyttää ns. kesäsulun sulkemista tai lämmitysverkoston kiertovesipumpun pysäyttämistä. Lämmityksen poiskytkeminen ei vaikuta lämpimään käyttöveteen, eli suihku lämpiää kesälläkin”, kertoo toimialapäällikkö Arvo Ylönen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä.

Vanhemman talon verkoston vedessä on sakkaa, joka saattaa laskeutua pumpun pesään ja aiheuttaa jumiutumista. Pumppu kannattaa käynnistää pieneksi hetkeksi pari kertaa kesän aikana.

Kesä on hyvää aikaa tarkistaa ja huoltaa järjestelmät

Kun lämmitys on pois päältä, on hyvä tarkistuttaa järjestelmän muiden osien toiminta. Säännöllinen tarkistus ja huolto pienentävät talvisia häiriöriskejä.

”Vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä on melko huoltovapaa, mutta siinäkin on osia, jotka kannattaa ajoittain tarkistaa ja tarvittaessa uusia. Näitä ovat esimerkiksi patteritermostaatit, varoventtiilit tai paisunta-astia. Erityisesti kattilalaitosten puhdistus ja polttimien huolto on hyvä teettää kesällä. Näissä asioissa kannattaa kääntyä LVI-alan ammattilaisten puoleen”, Ylönen vinkkaa.