Näin kiinnität huomiota tuhlailevaan energiankäyttöön. Huoleton kiinteistönpito aiheuttaa turhia kustannuksia ja lisää  ympäristöhaittoja.

Kotitalouksien osuus energiankulutuksen kasvihuonekaasupäästöistä on huomattava, noin kaksi kolmasosaa. Suomalaisen hiilijalanjälki painaa noin 11 tonnia. Se on moninkertaisesti globaalisti kestävään tasoon verrattuna. Suomen ympäristökeskuksen SYKEn raportin mukaan neljän tonnin vähennys on mahdollinen nykyisillä teknologioilla ja ratkaisuilla sekä kulutustottumusten muutoksilla. Pelkästään asumisesta koituvia 4,5 tonnin hiilipäästöjä voi tiputtaa 2,5 tonniin suosimalla uusiutuvalla energialla tuotettua lämpöä ja sähköä, parantamalla rakennusten energiatehokkuutta, valitsemalla energiapihejä laitteita sekä muutamalla asumistottumuksia.

Yli 240 yritystä, työyhteisöä ja taloyhtiötä on ilmoittautunut ennakkoon Motivan järjestämän energiansäästöviikon kampanjaan. Työpaikoilla ja oppilaitoksissa kannustetaan energiansäästöön sekä järjestetään energiansäästöön liittyviä opastuksia, tempauksia ja kisoja. Myös alakoululaiset viettävät energiansäästöviikkoa.

Energiansäästöviikolla on asiaa energiasta taloyhtiöille

Yli 1,9 miljoonaa suomalaista asuu kerrostalossa. Motiva ja Suomen Kiinteistöliitto muistuttavat, että taloyhtiössä energiahukan häätäminen on koko taloyhtiön yhteinen asia. Taloyhtiöiden hoitokuluista 30-40 prosenttia kohdistuu energiaan: lämmitykseen, kiinteistösähköön sekä vesi- ja jätevesimaksuihin. Tuhlaileva energiankäyttö ja huoleton kiinteistönpito voi johtaa siihen, että jopa 30 prosenttia käytetystä energiasta on hukkakulutusta.

”Lämmön, veden ja sähkön hukkakulutus kannattaa kitkeä pois vikkelästi, sillä se kasvattaa asumiskustannuksia aivan turhaan. Asukkaat voivat itsenäisesti huolehtia huonelämpötiloista, ikkunoiden ja ovien tiivistyksestä ja varmistaa hyvän ilmanvaihdon pitämällä ilmanvaihtoventtiilit ja suodattimet puhtaina. Apua ja ohjeita saa varmasti huoltoyhtiöltä, isännöitsijältä, taloyhtiön hallitukselta tai toisilta asukkailtakin, jos niitä kaipaa”, asiantuntija Harri Heinaro Motivasta kannustaa.

Aloita lämmityksestä: vinkit energiaa säästävään lämmitykseen

1 Huonelämpötilan laskeminen yhdellä asteella säästää viisi prosenttia lämmitysenergiaa.

2 Pidä pattereiden termostaatit pitää kunnossa ja säädä saman huoneen patterit samaan lämpötilaan. Jätä pattereiden ympärille ilmankiertotilaa.

3 Tuuleta nopeasti ristivedolla, äläkä jätä ikkunoita pitkäksi aikaa auki. Säädä talvella raitisilmaventtiilit pienemmälle.

4 Pidä ikkunoiden ja ovien eristeet kunnossa.

5 Käytä uunia tai takkaa, jos sellainen sinulla on. Esimerkiksi yösähköllä lämpiävässä talossa uuni kannattaa lämmittää pakkasella aamuisin, jotta päiväsähkön kulutus vähenee.

6 Alenna huonelämpötiloja kun olet matkoilla ja laita ilmanvaihto minimiasentoon.

Energiansäästövinkit: Kuluttajaliitto