Rakennusten tiivistäminen on energiatehokkuuden parantamisen lisäksi myös teko hyvän sisäilman puolesta, kun ilma ohjataan rakennukseen suunniteltujen kanavien ja suodattimien läpi.

Vuoden alusta alkaen myönnetyt avustukset asuinrakennusten energiatehokkuuden parantamiseen ovat saaneet taloyhtiöt ja omakotiasujat miettimään rakennusten korjaustarpeita.

Usein rakennuksen energiatehokkuutta lähdetään parantamaan esimerkiksi ikkunoita ja ovia uusimalla, talon seinien sekä ylä- ja alapohjan eristystä parantamalla, jäähdytysjärjestelmiä uusimalla tai ilmalämpöpumppua asentamalla.

Puhtaan sisäilman asiantuntija Petri Valve Cerviltä muistuttaa, että rakennusten ilmatiiviyttä parantaessa on tärkeää tarkastaa myös ilmanvaihdon toimivuus. Sisätiloissa vietetyn ajan määrä kasvaa talvea kohden, jolloin jopa 90 % ajasta vietetään sisällä. Tällöin hyvän sisäilman merkitys korostuu.

Korvausilma etsii reittinsä, jos niitä ei valmiiksi avata

Moni energiatehokkuuden parannus liittyy suoraan ilmanvaihtoon, ilmanvaihdon tarkastaminen unohtuu liian usein esimerkiksi ikkunoita tai seinien eristyksiä uusiessa.

”On erittäin hyvä asia, että turhat reiät ja raot rakennuksista tiivistetään. Energiatehokkuuden parantamisen lisäksi se on myös teko hyvän sisäilman puolesta, kun ilma ohjataan rakennukseen suunniteltujen kanavien ja suodattimien läpi. Vanhojen ilmarakojen tiivistyksen yhteydessä onkin ensiarvoisen tärkeä varmistaa, että ilmanvaihto saadaan vastaamaan muuttunutta tilannetta ja tilalle saadaan toimiva ilmanvaihto takaamaan puhdas ja terve sisäilma”, Petri Valve muistuttaa.

Pahimmillaan riittämätön ilmanvaihto aiheuttaa jopa homeongelmia, mutta jo lievimmilläänkin sisäilmaongelmat vaikuttavat tutkitusti hyvinvointiin ja jaksamiseen. Huono sisäilma ja liian suuri hiilidioksidimäärä ovat huono yhdistelmä niin työpaikalla kuin kotona.

Esimerkiksi ikkunaremontin yhteydessä tai eristyksiä parantaessa ilmanvaihtoa tulee usein lisätä, jotta sekä tulo- että poistoilman määrä saadaan tasapainoon.

Tiiviimmät rakenteet pitävät ulkoilman epäpuhtaudet paremmin rakennuksen ulkopuolella, mutta sisältä peräisin olevilla epäpuhtauksilla on päinvastainen tilanne, jos ilmanvaihto ei toimi hallitusti.

”Mikäli rakenteita tiivistetään eikä korvausilmalle avata samalla uusia terveitä reittejä, etsii ilma tiensä asuntoon epäpuhtaiden reittien, esimerkiksi viemärin, lattiakaivon tai postiluukun kautta”, Valve muistuttaa.

Energia-avustusta vuoden 2022 loppuun

Valtio on myöntänyt tämän vuoden alusta asti Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran kautta energia-avustuksia asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin. Avustusta myönnetään aina vuoden 2022 loppuun asti. Sitä voivat tällä hetkellä hakea kaikki taloyhtiöt ja yksityiset henkilöt omiin asuinkiinteistöihinsä.

”Asuinrakennusten energiatehokkuuden parantaminen on ilmastotoimenpide. Ajatus on se, että teemme toteutuneista remonteista seurantaa ja etsimme parhaimpia tapoja toteuttaa energiaremontti. Näiden pohjalta luomme uutta normaalia”, ympäristöministeriön rakennusneuvos Jyrki Kauppinen sanoo.

Lue lisää:

Unohda huono sisäilma: Näin saat ilman vaihtumaan kotona

Ilmalämpöpumpun voi asentaa myös kerrostaloon