Ison valkoisen talon rakennustyömaa

Talotehtailla totuuden hetki

Talotehtaat joutuvat kirimään, mikäli ne aikovat täyttää vuoden 2010 alusta tiukentuvat lämmöneristysmääräykset. TM Rakennusmaailman kyselyn kaikki kymmenen taloa jäivät tavoitteista yllättävän kauas.

Talotehtailla voisi nyt mennä paremminkin. Lamapeikko on tehnyt asunnon ostajista varovaisia, eivätkä korkeat korot rohkaise ihmisiä lainanottoon. Kuluttajavirasto uhkaa talovalmistajia markkinaoikeudella, kun ne eivät anna asiakkaille riittäviä tietoja talopakettien hinnoista ja sisällöstä. Lehtitietojen mukaan valmistalojen hinnoista on myös löytynyt perusteettomia paikkakuntakohtaisia eroja.
Syytöksiä talotehtaita kohtaan on sinkoillut vähän joka suunnalta. Eräät tutkijat väittävät jopa, että energiapihin talon rakentajat on jätetty yksin. Jos haluaa itselleen matalaenergiatalon, se on rakennettava itse.
Kärjistykset ovat joskus paikallaan, mutta toisaalta talotehtaat ovat onnistuneet kehittämään myös energiatehokasta rakentamista suosivia palvelukonsepteja, joille on kasvava kysyntä markkinoilla. Vai ovatko?

Me halusimme antaa talotehtaille mahdollisuuden esitellä parastaan, energiatehokkaita tuotteitaan. Lähetimme kyselyn kymmenelle talopakettivalmistajalle ja pyysimme kutakin valitsemaan valikoimistaan yhden talon, jonka energiatehokkuuden panisimme läpivalaisuun.
Osa lähti innokkaasti mukaan, toisilta jouduimme lypsämällä lypsämään tietoja.
Oletimme, että talotehtailla olisi valmiina tiedot ainakin parhaimpien mallitalojensa energiatehokkuudesta, onhan energiatodistus vaadittu tämän vuoden alusta uusille pientaloillekin. Tämä osoittautui toiveajatteluksi.

Hyödyllinen kaikille

Energiatodistuksesta ilmenee talon energialuokka. Se sisältää muutoinkin hyödyllistä tietoa rakennusosien lämmönläpäisystä, eristemateriaaleista ja niiden paksuudesta, lämmitysjärjestelmästä, ilmanvaihdosta jne.
Pelkistetysti sanoen energiatodistus on talon ostajalle helppo tapa vertailla rakennusten energiatehokkuutta. Ei tarvitse ymmärtää U-arvoista tai eristepaksuuksista juuri mitään. Energialuokka kertoo selkokielellä perusasian. Toisaalta energiatodistus on talotoimittajalle erinomainen työkalu myyntityössä, jos asiat ovat kunnossa.
Osalta talotoimittajia (Finndomo, Herrala-Talot, Jukka ja Kannustalo) emme saaneet niiden itsensä valitsemasta talosta energiatodistusta lainkaan nähtäväksi. Esimerkiksi Herrala-Talon laskenta perustuu vanhaan mallitodistukseen, jonka alkuperäisiä tietoja ei valmistajan mukaan ole enää tietokannassa.
Kymmenestä vastaajasta energiatodistuksen toimitti kuusi (Jetta, Jämerä, Kastelli, Lammi-kivitalo, Sami-talo ja Älvsbytalo). Osa energiatodistuksista herätti kuitenkin kysymyksiä, voiko niiden tietoihin täysin luottaa.
Kyselyyn valikoituneet talot sijoittuvat kooltaan talopakettien keskikastiin. Suuria, asuinpinta-alaltaan yli 200 neliön rakennuksia joukossa ei ole. Keskimäärin niissä on 150 neliötä.
Joukossa on puu-, tila- ja suurelementtitaloja, kaksi kivitaloa ja yksi pre cut -talo. Siis melko edustava paletti talotoimittajien tuotteiden parhaasta päästä.

Lue kyselystä tarkemmin TM Rakennusmaailman numerossa 6/08, joka ilmestyi 17.9.