Mökkikauppa elpyy hiljalleen, mutta koronan aiheuttamat huippuvuodet ovat takana. Etenkin kevät voi olla mökkikaupassa hiljaista aikaa.

Kesämökkien ja vapaa-ajan asuntojen kysyntä on pysynyt hyvällä tasolla koko alkuvuoden. Viime vuoden suurista kauppamääristä johtuen mökkimarkkinoillakin on tällä hetkellä paikoin pulaa myytävistä kohteista. Kauppamäärissä tullaan tänä vuonna asettumaan koronaa edeltävien vuosien 2018–2019 tasolle, uskotaan kiinteistönvälitysketju Sp-Kodissa.

”Vaikka kesämökkien ja vapaa-ajan asuntojen kauppamäärät tulevat tänä vuonna laskemaan selvästi vuosien 2020 ja 2021 kaikkien aikojen ennätyslukemista, mökit tekevät hyvin kauppansa tänäkin vuonna”, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

Mökkikauppa vaisua kevään ajan

Ukrainan konfliktin vaikutus tulee Rantasen mukaan näkymään suomalaisten kuluttajakäyttäytymisessä ja sitä kautta mökkikaupassakin tulevina kuukausina. Maalis- ja huhtikuusta, ehkä vielä toukokuustakin, voi tulla hyvin hiljaisia sekä asuntokaupassa että mökkikaupassa Suomessa.

Rantanen ennustaa, että Suomessa tehdään tänä vuonna mökkikauppoja saman verran kuin koronapandemiaa edeltävinä vuosina 2018–2019. Tämä tarkoittaa, että mökkikauppoja tehdään tänä vuonna jopa lähemmäs 25 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

”Vaikka laskua tulisi näin paljon, olemme silti edelleen hyvällä tasolla kauppamäärissä verrattuna koronaa edeltävään aikaan, muistuttaa Rantanen.

Kainuussa, Lapissa ja Pohjois-Karjalassa pulaa mökkikohteista

Tämän vuoden tammi–helmikuun aikana välittäjien tekemien vapaa-ajan asuntojen kauppamäärät ovat laskeneet 22,7 prosenttia eli enemmän kuin asuntokauppojen määrä alkuvuoteen 2021 verrattuna. Asuntokauppojen määrä on laskenut 9,3 prosenttia.

Alkuvuoden aikana mökkikauppoja on tehty viime vuoden tammi–helmikuuta enemmän Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa ja Satakunnassa. Sen sijaan kauppamäärät ovat laskeneet vuodentakaisesta selvästi Kainuussa, Lapissa ja Pohjois-Karjalassa. Näillä alueilla on tällä hetkellä pulaa myytävistä kohteista, sillä kahden viime vuoden kauppamäärät ovat olleet ennätyksellisen korkeat.

Korkea inflaatio ja kustannusten nousu arveluttaa

Rantasen mukaan polttoaineiden kovat hinnat vaikuttavat siihen, kuinka pitkän ajomatkan päästä nyt ollaan valmiita hankkimaan kakkoskoti. Aiemmin monilla tuntui olevan takarajana kahden tunnin mökkimatka.

”Uskoisin, että nyt tämä aikahaarukka tulee puoliintumaan, ja mökkiä etsitään noin tunnin ajomatkan päästä kotoa.”

Korona-aikana ne kohteet, jotka sijaitsivat lähellä kasvukeskuksia, myytiin ensimmäisenä ja kovaan hintaan. Rantasen mukaan monet olivat valmiita hankkimaan mökin erittäin pitkien matkojen päästä.

”Nyt voi olla, että sen lisäksi, että mökki halutaan järkevän matkan päästä, myös käyntikerrat mökillä vähenevät. Mökin käyttötapakin voi muuttua. Saattaa olla, ettei mökille enää ajella joka viikonloppu, vaan sen sijaan siellä vietetään pitkiä viikonloppuja tai viikko kerrallaan. Inflaation nousun myötä mökin ylläpitokin kallistuu valitettavasti selvästi.”

Lue lisää:

Kesämökin ostajan kannattaa kurkata yllättävään paikkaan

Mökin ostaja, laita nämä asiat tarkistuslistalle!