Kesän 2022 asuntomessualue Naantalin Luonnonmaalla alkaa näyttää hahmoaan.

Lounatuuleksi nimetystä asuntomessualueesta valmistuu merellinen ja luonnonläheinen asuinalue, joka rakentuu jyhkeiden kallioiden päälle. Noin 20 hehtaarin kokoiselle alueelle on tulossa yhtiömuotoista asumista, vapaa-ajan asuntoja ja noin 20 pientaloa. Tonttien ympärille tullaan jättämään viheralueita ja alueen energiaratkaisuja on huomioitu asemakaavassa monin tavoin.

Lounatuuli rakentuu Matalahden rantaan, johon kunnostetaan venereitti. Rantaan rakentuu 70-paikkainen venesatama sekä rantapuisto. Saaristoluonnon ja kalliomaaston huomioiminen ovat olleet alueen suunnittelussa keskeinen lähtökohta.

Lounatuulen läheisyydessä sijaitsee Kultaranta Resort golf-kenttineen ja hyvinvointipalveluineen. Lisäksi alueen läheisyyteen valmistuu päiväkoti, koulu ja kauppa.

Rakentaminen on jo erinomaisessa vauhdissa. Messujen projektipäälllikkö Timo Tirri kertoo, että messualueelle ei jää yhtään tyhjää tonttia – kaikki kaupungin tontit alueella on varattu.

Messuista tulee leimallisesti pientalomessut, kerrostaloja alueelle ei nouse. Rivitaloyhtiöitä tulee kaksi, joista TA-asuntojen yhtiöön rakentuu 21 asuntoa. Rivareitten lisäksi yhtiömuotoisina rakennetaan myös paritaloja ja erillistalojakin.

Innovatiiviset energiaratkaisut

Tavoitteena on luoda alueellisia energiaratkaisuja ja erilaisia rakennuskohtaisia toteutuksia, joilla saavutetaan erityisen matala alueellinen energiankulutuksen taso. Päämääränä on myös, että integroitujen energiaratkaisujen tuomat kokonaishyödyt siirtyvät asukkaalle täysimääräisinä. Energiaratkaisujen tavoitteena on pienentää asumisen kustannustason nousuriskejä ja tukea omavaraisuutta.

Alueelle toteutetaan yhtenäisiä älykkäitä taloteknisiä ratkaisuja jotka mahdollistavat alueellista ratkaisujen hallintaa ja hyötykäyttöä myös tulevaisuuden energianhallinnassa. Alueella ja messukohteissa tullaan suosimaan erilaisia ympäristöystävällisiä energiaratkaisuja.

Älykäs sähköjärjestelmä toimii kustannustehokkaana palvelualustana vastaamaan asiakkaiden ja yhteiskunnan tarpeisiin.

”Kesällä noin puolet alueen käyttämästä energiasta tullaan saamaan auringosta”, Timo Tirri kertoo.

Aurinkovoimala ja energiatutkimushanke

Naantalin Energia rakentaa asuntomessualueelle 40 kw/h aurinkoenergiapuiston, jolla on omat lithiumakut energian varastointiin. Aurinkopaneelit sijoitetaan rantaan, ja akut muuntamon yhteyteen Lounatuulen ja Vendan risteyksen lähelle. Muuntamo on kooltaan noin 5 x 10 m.

Aurinkovoimalan nimellisteho tulee olemaan noin 140 kW ja paneelipinta-ala 860 m2. Se tarkoittaa esim. neljää noin 9×25 m katosta, joiden viistokaton suuntaus on kaakko-lounainen-välille. Myöhemmässä vaiheessa rantapellolle rakennetaan maahan tukeutuva paneelikenttä.

Lisäksi suunnitteilla on sähköautojen ja polkupyörien latauspiste.

Alueella tehdään myös tutkimustyötä. Turun ammattikorkeakoulun energiatutkimushankkeen tavoitteena on demonstroida alueella uudenlaista energiateknologiaa ja toimintamallia, jolla tuotetaan alueellista energiaa ja jaetaan sitä tasavertaisesti käyttäjien kesken. Hankkeessa myös testataan erilaisten aurinkopaneelien hyötysuhdetta käytännön tasolla. Alueella on tarkoitus mahdollistaa ja tehdä kiinteistörajat ylittävää energiayhteistyötä. Kaupunki osallistuu tähän 500 000 euron hankkeeseen viiden prosentin osuudella kolmen vuoden aikana.

Aurinkolinna nousee kesän alkuun

Yksi niistä messukohteista, joissa aurinkoenergiaan panostetaan oikein kunnolla, on RS-Insinöörit Oy:n kohde Naantalin Aurinkolinna. Huoneistoalaltaan 179-neliöisen siporex-talon ulkoterassitkin on mahdollista lämmittää ympäri vuoden aurinkoenergialla.

RS-Insinöörit Oy on pieni, kahden miehen Rauno Rusin ja Juha Salosen rakennusyritys, joka tekee kaiken – siis ihan kaiken – itse, tarvittaessa aina kiintokalusteiden ovia myöten. Lisäksi mukana on Rauno Rusin poika Aleksi oman yrityksensä kautta. Aleksi Rusi tuottaa mm. kaikki rakennushankkeen 3D-, kaluste- ja sisustussuunnitelmat. 3D-kuvilla onkin ollut suuri rooli, sillä messualueen tonteista kilpailtiin ensi kertaa 3D-suunnitelmilla.

RS-Insinöörit toimii etupäässä Turun talousalueella, sen ulkopuolelle ei Rauno Rusin mukaan ole juurikaan ollut tarvetta lähteä. Yrityksellä on tällä hetkellä työn alla seitsemän Jämerä-kivitalokohdetta, joista suurin osa on avaimet käteen -toteutuksia. Valitulla toimintatavalla useampiin ei ole mahdollisuuksia. Rusin mukaan Asuntomessuille osallistuminen nähtiin kuitenkin tärkeänä, kun messut kerran omille nurkille saatiin.

”Kyllä siitä tulee meille merkittävä referenssikohde”, hän sanoo.

Aurinkolinna

Osa lähes koko Aurinkolinnan talon kiertävästä terassista on katettu, suurin osa avoin.

Aurinkolinnaan liittyy myös hauska tarina: suomalais-yhdysvaltalainen pariskunta oli netissä nähnyt Aurinkolinnan kuvat ja ihastui kohteeseen niin perusteellisesti, että halusi lentää USA:sta Turkuun katsomaan projektia. Ikävä kyllä RS-Insinöörit oli sitten juuri ehtinyt myydä kohteen, mutta sepä ei estänyt pariskuntaa tulemasta Naantaliin. ”Luvattiin, että etsitään tontti ja tehdään sitten heille samanlainen talo”, Rauno Rusi kertoo hieman huvittuneena, mutta selvästikin tyytyväisenä.

Syyskuun puolivälissä Aurinkolinnassa oli meneillään perustusten valu. Myös taloa kiertävän terassin laatta on valettu ja pinnan hierto menossa. Terassi tullaan lämmittämään aurinkoenergialla, vesikierron putkitukset tietenkin on jo asennettu.

Seuraamme Aurinkolinnan rakentumista talven mittaan.

Artikkeli on ilmestynyt TM Rakennusmaailmassa 9/21. Lue koko artiketteli digilehdestä.

Lue lisää:

Vuoden 2022 asuntomessualue Naantalissa saa oman aurinkovoimalan