Ensiasunnon ostaminen on miehillä ja naisilla kiinni eri seikoista. Miehet haluavat kerryttää varallisuutta, naiset taas parantavat talouttaan muilla keinoilla.

Ensiasunnon ostavista miehistä reilu puolet ostaa ensiasunnon yksin, kun taas naisista kaksi kolmesta ostaa ensimmäisen asunnon yhdessä puolison kanssa, selviää Danske Bankin kesäkuussa teettämästä Ensiasunnon ostajat 2022 -kyselytutkimuksesta. Suomalaisten naisten luottamus omaan talouteen on tutkitusti pohjoismaiden alhaisinta tasoa ja selvästi miehiä huonompi.

Miehistä 54 prosenttia ostaa ensiasunnon yksin, naisista näin tekee 30 prosenttia. Naisista kaksi kolmesta ostaa ensiasunnon yhdessä puolison kanssa.

Naiset luottavat vähemmän omaan talouteen

Danske Bankin henkilöasiakkaista vastaava johtaja Riikka Laine-Tolosen mukaan taustalla vaikuttanee naisten heikompi luottamus omaan talouteen sekä heikommat taloudelliset mahdollisuudet.

Danske Bankin tutkimuksen luottamus talouteen jakaantuu Suomessa epätasaisesti sukupuolten välillä, kun muissa Pohjoismaissa sukupuolten väliset erot ovat pienet.

”Suomessa naisilla on koulutus- ja työvalintojen takia usein alemmat tulot, ja naiset tekevät myös miehiä jonkin verran enemmän osa-aikatyötä ja määräaikaisuuksia. Miehet myös hakevat aktiivisemmin keinoja kartuttaa omaa varallisuuttaan, kun taas naiset saattavat huolehtia ensin kaikesta muusta.”, Laine-Tolonen sanoo.

Ensiasunnon ostaja voi suojautua riskeiltä

Laine-Tolosen mukaan pitkällä aikavälillä omistusasuminen on usein vuokra-asumista edullisempi vaihtoehto, vaikka vuokra-asuminen voikin olla lyhytaikaisessa asumistarpeessa tai epävarmassa elämäntilanteessa hyvä vaihtoehto. Hän muistuttaa, että monilta yksin asunnon ostamiseen liittyviltä riskeiltä voi suojautua.

”Suosittelemme aina asuntolainan lyhentämisen ohella myös säännöllistä säästämistä, jotta kertyy myös muuta puskuria ja varallisuutta kuin asunto. Säästämiseen voi hyödyntää esimerkiksi asuntolainan lyhennysvapaita sekä pidempää laina-aikaa, jolloin pienempi kuukausierä mahdollistaa myös säästämisen.”, Laine-Tolonen sanoo.

Taloudellinen mielenrauha 2021 -tutkimuksen mukaan taloudellinen mielenrauha jakaantuu Suomessa epätasaisesti sukupuolten välillä. Suomalaisnaisten taloudellinen mielenrauha on kaukana suomalaismiehistä, kun muissa Pohjoismaissa sukupuolten väliset erot ovat pienet.

Danske Bank on tehnyt Taloudellinen mielenrauha -tutkimuksia vuodesta 2018 asti. Vuonna 2021 kyselytutkimukseen vastasi 3030 suomalaista ja kaikissa pohjoismaissa vastaajia oli yhteensä 8065.

Lue lisää:

Uudehkot omakotitalot menevät nyt hyvin kaupaksi