Tamperelainen Polar Night Energy on kehittänyt teknologian, jonka avulla energiaa voidaan säilöä hiekkaan. Tiettävästi maailman ensimmäisen korkean lämpötilan kausivaraston toteutusta valmistellaan alkavaksi Kankaanpäässä kesällä 2021. Hanketta suunnitellaan yhteistyössä Vatajankosken Sähkön kanssa.

Ratkaisun ansiosta uusiutuvaa energiaa voidaan varastoida ja hyödyntää tarpeen mukaan.
Suomessa jo patentin saanut järjestelmä sopii erinomaisesti kaukolämmön tuotantoon sekä kiinteistöjen ja teollisuuden paikallisiin energiaratkaisuihin.

Polar Night Energyn kehittämässä ratkaisussa energiaa, kuten aurinko- tai tuulivoiman ylituotantoa, varastoidaan lämpöenergiana hiekkaan. Hiekassa kulkevaan putkistoon puhalletaan jopa yli 600-asteista ilmaa, jonka kuumentaminen tapahtuu sähkövastuksin lämmittämällä. Lämpö säilyy hiekkaan varastoituna kuukausia. Hiekasta sitä voidaan luovuttaa kaukolämpöverkkoon tai kiinteistön tarpeisiin.

”Kysyntä suurille, korkean lämpötilan kausivarastoille on selvästi herännyt. Käymme parhaillaan keskusteluja ratkaisun hyödyntämisestä usean suomalaisen energiayhtiön kanssa ja ensimmäinen varsinainen laitos on suunnitteilla Kankaanpäähän yhteistyössä Vatajankosken Sähkön kanssa”, kertoo Polar Night Energyn toimitusjohtaja Tommi Eronen.

”Yhdessä rakennamme tiettävästi maailman ensimmäisen kaupallisen hiekkapohjaisen lämpövaraston, jonka tavoitteena on tarjota lämpöä tehokkaasti ja pienellä hiilijalanjäljellä Vatajankosken kaukolämpöverkon käyttäjille.”

Polar Night Energyn korkean lämpötilan kausivarastointia on testattu Tampereen Hiedanrantaan vanhaan teollisuushalliin rakennetussa koelaitoksessa. Laitoksen rakentaminen alkoi puolisentoista vuotta sitten ja koekäyttöön se otettiin syksyllä 2020.

Pilottilaitos on teholtaan vielä hyvin pieni, vain 20 kilowattia, mutta suunnitelmissa tähdätään jo gigawattikokoluokkaan. Koska laitoksen tekniikka on varsin yksinkertaista, tehoa ei rajoita muu kuin hiekkavaraston koko. Pilottilaitoksessa hiekkaa on 42 tonnia. Erosen mukaan yksi laitoksen hyvistä puolista on hyvä hyötysuhde: energiahukka on vain 10 prosentin luokkaa.

Vatajankosken Sähkön kanssa rakennettava lämpövarasto on pilottiin verrattuna kymmenkertainen: sillä voidaan osallistua 200 kilowatin teholla sähköverkon tasapainottamiseen taajuussäädössä.

Laitoksen toimintaa kehitetään datan avulla

Järjestelmän toiminnallisuuden ohjaaminen ja säätäminen hoidetaan Schneider Electricin EcoStruxure-kiinteistönhallintaratkaisun avulla.

”Parhaat kokonaisratkaisut saadaan eri järjestelmiä hyödyntämällä ja räätälöimällä niitä asiakkaan tarpeisiin. Schneider Electric on globaalisti tunnettu ja luotettu järjestelmätoimittaja, jonka ratkaisussa on valmiita integraatiomahdollisuuksia esimerkiksi energia- ja teollisuuslaitoksille”, kertoo hankkeen automaatio- ja energianhallinnanratkaisut toimittaneen tamperelaisen Integrio Oy:n toimitusjohtaja Tomi Sammalniemi.

Schneiderin automaation avulla prosessista saadaan myös dataa, joka auttaa tekemään järjestelmään tarvittavia säätöjä ja kehittämään sitä edelleen.

”Hiedanrannan koelaitos on jatkuvassa käytössä ja EcoStruxure-järjestelmän avulla kerätään oppeja ja dataa seuraavan laitoksen rakentamista silmällä pitäen”, kertoo Tommi Eronen.