Märkätilat on tiedetty riskipaikoiksi aina, mutta ennen 1990-luvun loppua tehdyissä märkätiloissa on käytetty materiaaleja ja tuotteita, joiden vedenkestävyydestä ei ole takeita.

Koska toimiva vedeneristyskerros on ensiarvoisen tärkeä, kylpyhuoneen tai pesutilojen remontissa se on aina toteutettava uudestaan, mikäli sen toimivuudesta on pienintäkään epäilystä. Kivirakenteisissa seinissä ja -lattioissa laatat, vedeneristyskerros sekä vanhat tasoitteet piikataan irti ja seinä tasoitetaan tarvittaessa märkätilatasoitteella ennen vedeneristystä.

Levyrakenteesta ei saa laattoja irti piikkaamalla ilman, että rikkoo sekä vedeneristystä että levyä. Helpoimmalla pääsee, kun koko seinärakenne puretaan ja asennetaan uusi levyrakenne.

Levyrakenteinen seinä vedeneristetään täysin vesitiiviiksi ennen laattojen kiinnittämistä.

Markkinoilla on erilaisia sertifioituja vedeneristystuotteita ja -menetelmiä, jotka kaikki takaavat hyvän lopputuloksen, kunhan ne on valmistajan ohjeiden mukaan oikein toteutettu.

Märkätilojen vedeneristys toteutetaan siten, että rakenteen kaikki osat – pinnat, saumat, läpiviennit ja liittymät – ovat vesitiiviit.

Oikein toteutettuna märkätilarakenteet veden-eristyksineen kestävät hyvinkin muutamia vuosikymmeniä. Siinä ehtii huolella valittuihinkin laattoihin jo kyllästyä moneen kertaan.

Saunan eristeet kunnossa

Oikein eristetty sauna on energiatehokas. Saunaremontissa paneeleita purettaessa kannattaa aina tarkistaa myös eristeiden kunto. Yleensä höyrynsulut on joka tapauksessa uusittava.

Nykyaikaiset lämmöneristeet eristävät aikaisempia tehokkaammin ja vähentävät lämpöhäviöitä huomattavasti.

Sisäseiniä vasten asennettu lämmöneriste toimii myös äänieristeenä. Saunomisen äänet saattavat varsinkin huoneistosaunoista kulkeutua huonosti eristetyssä rakenteessa kiusallisen selvästi.

Erityisen tehokkaasti lämpöä pääsee karkuun katon kautta, joten alas laskettua kattoa remontoitaessa kannattaa koolauksen väliin asentaa ylimääräinen lämmöneristekerros.

Lämmöneristeen päälle tarvitaan alumiinipaperi höyryn- ja ilmansuluksi estämään kosteuden kulkeutuminen rakenteisiin. Alumiinipinta myös vähentää saunan lämmittämiseen tarvittavaa energiaa heijastaessaan tehokkaasti lämpösäteilyä takaisin sisätiloihin.