Espoon kaupunki ja Fortum ovat sitoutuneet hiilineutraaliin kaukolämmön tuotantoon Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen alueella toimivassa kaukolämpöverkossa 2020-luvun aikana. Nyt välitavoitteeksi on asetettu luopuminen kivihiilestä vuoden 2025 aikana.

Espoon tavoitteena on olla hiilineutraali 2020-luvulla. Kaupunki on sitoutunut kehittämään ratkaisuja, jotka tukevat hiilineutraalia elämää kaupungeissa.

”Energiaratkaisuilla on tässä merkittävä rooli. Espoossa kehitetyt ja käyttöönotetut uudet puhtaat energiaratkaisut ovat hienoja esimerkkejä maailmalle kestävistä innovaatioista”, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä sanoo.

Uutta energiaa biolämpötehtaasta ja geolämpölaitoksesta

Fortum sulkee toisen kivihiiliyksikkönsä jo ensi kesänä lopullisesti.

”Jäljelle jäävän kivihiilituotannon korvaamiseksi haemme uusia ratkaisuja datakeskusten, jätevesien ja teollisuuden hukkalämpöjen hyödyntämisestä, sähköisistä lämpöpumpuista, geotermisestä lämmöstä, älykkäistä kulutusjoustoratkaisuista ja bioenergiasta”, Fortumin Suomen lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnasta vastaava johtaja Timo Piispa sanoo.

Kaukolämpö on Suomen yleisin lämmitysmuoto. Espoo tavoittelee kaukolämmön 50 % hiilineutraaliutta vuonna 2022. Kivenlahden uusi biolämpölaitos aloittaa toimintansa ensi kesänä, Otaniemen geolämpölaitoksen odotetaan aloittavan ensi vuoden lopulla ja uusi jäteveden hukkalämpöjä hyödyntävä lämpöpumppuyksikkö aloittaa Suomenojan voimalaitoksella vuonna 2021.