Kylmä kevät altistaa monet kasvit pakkasvaurioille. Kukkapenkkien siivouksella tai nurmikon haravoinnilla ei ole vielä kiire, mutta nyt on viimeinen hetki pelastaa tuijat, katajat ja alppiruusut ruskettumiselta. Vielä ehtii myös leikata pensaita.

Estä tuijia ja rodoja kuivumasta

Kevään aurinko ja tuuli saavat tuijan vihreät osat haihduttamaan vettä. Jos maa on vielä jäässä, kasvi ei saa uutta vettä tilalle. Tämän seurauksena se saattaa kuivua ja ruskettua.

Jos ikivihreille kasveille ei ole laitettu varjostusta, kastele niiden juuristoalue reilusti lämpimällä vedellä. Kastelu sulattaa maan ja kasvit alkavat juurillaan saada vettä lehdistöstä haituvan veden tilalle.

Vedenpuutteesta kärsivät alppiruusut roikottavat lehtiään haihdunnan vähentämiseksi. Kun lehdet nousevat normaaliin asentoon, tietää, että kasvi saa juurillaan riittävästi vettä. Varjostusverkot saa poistaa kasvien päältä vasta, kun maa on varmasti sula.

Vielä ehdit leikata pensaita

Puita ja pensaita voi leikata niin kauan, kun niiden silmut eivät ole pullistuneet. Tänä vuonna leikkausaikaa on normaalia pidempään.

Suurin osa puutarhan koristepensaista siistitään harventamalla. Silloin pensaasta leikataan vaurioituneet, vanhimmat ja sammaloituneet oksat tyveä myöten poikki. Kerralla voidaan leikata noin puolet oksien lukumäärästä.

”Koristepensaista esimerkiksi kurttulehtiruusu, tuoksuvatukka, vuohenkuusama, ruusuangervo, pallohortensia ja pensashanhikki kestävät alasleikkauksen. Alasleikkauksessa kaikki oksat leikataan kerralla poikki läheltä maanpintaa”, kertoo Biolanin Riikka Kerttula.

Herukka- ja karviaispensaita leikataan vuosittain. Leikkaamalla poistetaan vanhimpia, vaurioituneita ja lähelle maan pintaa kaartuvia oksia niin, että pensaaseen jää noin 20 oksaa. Oksat leikataan maata myöten poikki.

Anna kukkapenkin odottaa

Kukkapenkin siivouksella ei ole kiire. Kuivat kukkavarret ja lehdet suojaavat pakkasen aikana mahdollisesti jo kasvun alkuun ehtineitä versoja. Syksyllä haravoimatta jääneitä lehtiä tai talven törröttäneitä kukkavarsia ei tarvitse kärrätä kompostiin, vaan ne voi silputa kukkapenkin pinnalle. Madot hajottavat kuivuneet kasvinosat humukseksi.

Lehtien ja muun kuivan kasvijätteen hajoamista voi nopeuttaa ripottelemalla niiden päälle orgaanisia lannoitteita, kuten kanankakkarakeita. Lannoituksen jälkeen kukkapenkin pinnalle voi levittää vielä parin sentin kerroksen uutta multaa tai kompostia.