Yleisimmät tulipalon aiheuttajat kotona ovat ihmisten oma huolimattomuus ja laiteviat. Liian moni laiminlyö silti ihan perusasiat eikä tunnista tulipalon riskejä.

Lähes kaksi kolmesta suomalaisesta jättää elektroniikkalaitteen valvomatta lataukseen yön ajaksi, ja vain noin joka toinen on imuroinut pölyt jääkaapin takaosasta ja ympäriltä viimeisen vuoden aikana. Tiedot käyvät ilmi turvallisuusyritys Verisuren teettämästä kyselystä.

Pelastustoimen tilastot kertovat ihmisen oman toiminnan sekä koneen tai laitteen vikojen olevan yleisimmät palojen aiheuttajat. Vaikka tietoa turvallisuuteen liittyvistä asioista on saatavilla, ei moni välitä ohjeistuksista.

Lähes kaksi kolmesta (61 %) kyselyyn vastanneista myönsi jättäneensä elektroniikkalaitteen valvomatta lataukseen yön ajaksi. Useampi kuin joka kolmas (36 %) oli jättänyt tiski- tai pyykinpesukoneen päälle ollessaan poissa kotoa.

Vain noin joka toinen (46 %) kertoi imuroineensa pölyt jääkaapin ympäriltä ja sen takaa viimeisen vuoden aikana. Imurointi olisi syytä tehdä vähintään kerran vuodessa, sillä kertynyt pöly heikentää ilmankiertoa ja voi laitteen kuumetessa syttyä palamaan.

Sauna on yhä useammin varasto 

Lähes joka viides suomalainen (17 %) kertoo kuivattavansa vaatteita tai säilyttävänsä tavaroita saunassa.

”Harva jättää enää kynttilöitä palamaan valvomatta, mutta on huolestuttavaa, kuinka moni edelleen kuivattaa tai säilyttää tekstiilejä saunassa, vaikka on yleisesti tiedossa, että se on valtava paloturvallisuusriski”, kertoo Verisuren toimitusjohtaja Alexander Gräsbeck.

Nuorten keskuudessa valistuksella on vielä tehtävää, sillä he tekevät paloriskejä aiehuttavia asioita selvästi vanhempia ikäluokkia enemmän.

Keittiöpyyhettäkään ei kannattaisi laittaa roikkumaan hellankahvasta, eikä lieden päällä tai sen välittömässä läheisyydessä säilyttää muutakaan tavaraa. Jos liesi unohtuu päälle, kuumenee teknisen vian vuoksi tai lapsi pääsee käsiksi hellan säätimiin, voi aiheutua palovaara. Myös lemmikit voivat aiheuttaa paloriskin.

Lue lisää:

Tunnistatko nämä kodin tulipaloriskit?

Tulipalovaara liian tehokkaasta lampusta

Sähköpalon syynä usein huolimattomuus: Yksi kodin sähkölaite aiheuttaa eniten paloja