Geberit FlowFit on uusi syöttöjärjestelmä käyttövedelle ja lämmitysjärjestelmiin, mutta yhtä lailla myös jäähdytykseen ja paineilmalle. Järjestelmä on vaivaton asentaa rakennustyömaalla.

“Geberit FlowFit on kehitetty helpottamaan asentajien työtä. Uutta ja innovatiivista järjestelmässä on sivupuristus. Puristusleukaa ei tarvitse enää viedä putken ympärille, vaan puristus tehdään liittimen sivusta. Näin puristus onnistuu turvallisesti ja varmasti jopa ahtaissa paikoissa. Lisäksi kaikkiin putkikokoihin riittää vain kaksi puristusleukaa, mikä säästää aikaa ja vähentää työkalukustannuksia”, selvittää Geberit Oy:n tuotepäällikkö Marko Polvi.

”Järjestelmä on ensisijaisesti tarkoitettu käyttövedelle ja lämmitysjärjestelmiin, mutta sitä voidaan käyttää myös jäähdytysvedelle ja paineilmalle. Kehityksessä on otettu huomioon asentajien palautteet ja toiveet toimivasta järjestelmästä”, Polvi jatkaa.

Etuja myös omakotirakentajille

Putkialan ammattilaisille uuden järjestelmän hyödyt näkyvät nopeasti. Omaa taloaan rakentavalle tai rakennuttavalle FlowFitista on myös hyötyä, koska putkiasennuksen sujuvoittuminen tulee väjäämättä näkymään LVI-urakan loppulaskussa – ja varsinkin, jos putkiasennus on otettu tuntitöinä. Kuinka paljon, on sitten hankalampi kysymys.

”Haluaisin sanoa että asennusta on mahdollista nopeuttaa jopa neljänneksellä. Tämä koskee kylläkin vain jakoputkistoja ja riippuu tietenkin paljon kohteesta”, Polvi vähän toppuuttelee. Hinnaltaan FlowFit on kilpailukykyinen, varsinkin nyt kun kuparin hinta heiluu maailmantilanteen vuoksi paljonkin.

Toinen etu, josta FlowFitin yhteydessä kannattaa puhua, on putkiston kestävyys. Uusienkin kupariputkistojen pistesyöpymistä on viime aikoina puhuttu laajasti. Syöpymien syitä on etsitty vesilaitosten käyttämän pohjaveden laadusta.  Puhdistettua pintavettä käytettäessä syöpymiä ei ole havaittu. Komposiitti-monikerrosputki ei ilmiöstä kärsi, joten käyttövesiputkiston käyttöikä kasvaa.

”Sisäputki on PEXiä eikä syövy. Koko järjestelmä liittimineen on myös lyijytöntä, mikä sekin lisää turvallisuutta”, Polvi toteaa.

Asennus helpompaa kuin ennen

Geberit FlowFit keventää huomattavasti asentajien työkalupakkia, sillä putkikokojen d16–d75 asennukseen tarvitaan vain kaksi puristusleukaa. Pienempien kokojen d16–d40 liitokset voidaan haluttaessa puristaa myös käsikäyttöisillä puristuspihdeillä.

“Pihdit ovat helppokäyttöiset, mahtuvat mukaan helposti mihin tahansa työkalupakkiin ja niitä voidaan käyttää isoihinkin putkiin ilman suuria ponnistuksia”, Polvi toteaa.

“Puristusleuka asetetaan puristusindikaattorin ympärille eikä enää koko liittimen ympärille. Puristusyksikköjä voi kääntää putken ympärillä siihen suuntaan, missä puristus on helpoin tehdä. Näin ollen puristus kapeissa ja ahtaissa paikoissa on huomattavasti helpompaa. Ruostumattomasta teräksestä valmistettu puristin kiristyy liittimen ympärille ja liitos tiivistyy pysyvästi”, Polvi selvittää.

Geberit FlowFit -järjestelmän putkien päät eivät välttämättä vaadi enää kalibrointia ja jäysteenpoistoa leikkuun jälkeen. Erillinen Geberit-kalibrointityökalu on kuitenkin saatavilla, mikäli putken pään pyöreys halutaan varmistaa.

Väristä tunnistaa

Puristusleuat ja puristusindikaattorit on helppo yhdistää väritunnisteiden avulla. Sinisestä väristä tunnistaa putkikoot d16–d40 ja oranssista putkikoot d50–d75. Puristusleuka voidaan asemoida vain yhdellä tapaa.

Liittimessä on tarkistusaukko, josta asentajat voivat tarkistaa oikean pistosyvyyden. Aukosta näkee välittömästi, jos putki ei ole oikein liittimen sisällä.

Järjestelmään kuuluu myös käsikäyttöiset puristuspihdit. Optimaalisen voimansiirron ansiosta putkikoon d40 puristus vaatii Geberit FlowFit -järjestelmässä saman voiman kuin d26-putkikoon puristus Geberit Mepla -järjestelmässä.

FlowFit-liittimien virtausoptimoidun muotoilun ansiosta painehäviöt ovat minimaaliset. Vesi virtaa pienemmällä painehäviöllä koko putkijärjestelmän läpi käyttöpisteelle. Siten putkistossa tarvitaan vähemmän vettä eikä vesi jää seisomaan putkistoon. Optimoinnin seurauksena putkijärjestelmissä voidaan myös käyttää pienempiä putkikokoja.

FlowFit-järjestelmän putket ja kaikki liittimet on suojattu tulpilla, jotka estävät likaantumisen ja kuljetusvahingot ennen asennusta.

Itse tehtävä kalibrointitesti

Geberit FlowFit -järjestelmään kuuluu itse tehtävä Geberit PowerTest, jonka avulla voidaan tarkistaa puristusleuan toimivuus sekä puristukseen tarvittavan puristusvoiman riittävyys. Testien tulos voidaan dokumentoida mukana toimitettaviin etiketteihin, jotka toimivat kalibrointitodistuksena.

”Geberit FlowFit -puristusleuat eivät vaadi erillistä huoltoa. Geberit PowerTest tekee mahdolliseksi aikaa säästävän itsevalvonnan mahdollisten kulumien havaitsemiseksi ajoissa ja varmasti. Se myös dokumentoi tarkastuksen”, Marko Polvi selvittää.

Lue lisää:

https://rakennusmaailma.fi/kupariputkien-nopealle-syopymiselle-etsitaan-selitysta/

https://rakennusmaailma.fi/nyt-uusitaan-70-…-putkiremonttiin/

https://rakennusmaailma.fi/putkiremonttien-…sut-kiinnostavat/