green works akkutyökalut

Virtaa riittää

IKH:n maahantuomassa Greenworks Toolsin G-MAX Lithium-Ion -pihatyökalulinjassa on tällä hetkellä tarjolla kolme erilaista ruohonleikkuria, kaksi siimaleikkuria, kaksi pensasleikkuria, lehtipuhallin, oksasaha ja kaksi ketjusahaa. Kirkkaanvihreät akkutyökalut imevät virtaa 40-volttisesta tai vaihtoehtoisesti 24-volttisesta akusta, joko kahden tai neljän ampeeritunnin sellaisesta.

Kokeilimme malliston 40-volttisia versioita. Ruohonleikkureista kokeiltavana oli sarjan suurin, kahden terän malli GW047, jonka leikkuuleveys on 49 cm. Ainoastaan ruohonleikkureiden mukana kuuluvat akku ja laturi, GW047:n varustukseen akkuja sisältyy kaksi. Ajatus on, että ensin hankitaan ruohonleikkuri, ja sen jälkeen työkalusarjaa täydennetään hankkimalla rungot tarpeen mukaan. Neljän ampeeritunnin 40-volttinen akku maksaa 159 euroa, kahden 99 euroa ja laturi 39 euroa, kahden ampeeritunnin 24-volttinen akku maksaa 69 euroa ja laturi 29 euroa.

Tehokas leikkuri
Ruohonleikkureiden suurimmassa mallissa on kaksi terää, kummallakin oma moottorinsa ja leikkuuleveys on yhteensä 49 senttiä. Leikkuria voi käyttää sekä keräävänä että biomurskaavana allejättävänä. Molemmin tavoin leikkuri toimii varsin hyvin. Biomurskauksessa silppu voisi kyllä olla lyhyempääkin.

Monipuolinen trimmeri
Ruohotrimmeri GW047:n vartta voi säätää sekä pituus- että leikkuukulman suuntaan, joten sen sovittaminen omaan työskentelytapaan onnistuu hyvin. Kulman säätö mahdollistaa myös pääsyn ahtaampiin paikkoihin kuten terassien reunojen alle. Valjaat kuitenkin olisivat tarpeen, sillä vaikka koneen akkupään saa kätevästi tuettua kainaloon, nelikiloisen trimmerin kannatteleminen käsissä alkaa puolen tunnin kuluttua käydä jo työstä.

Hyvä pensasleikkuri
Pensasleikkurimallissa GW042 on kääntyvä takakahva, joten leikkuri sopii sekä oikea- että vasenkätisille. Kahvan kääntö helpottaa myös esimerkiksi pensasaidan pystysuuntaista leikkaamista leikkaajan molemmin puolin kätisyydestä riippumatta. Leikkuuterä on vähintään kohtuullisen mittainen 610 milliä, ja sen luvataan purevan enimmillään 20-milliseen oksaan. Kokeilussa näin paksuja oksia ei vastaan tullut, mutta 10-milliset katkesivat vaivatta eikä terä juuttunut kertaakaan.

Hämmästyttävä ketjusaha
Ketjusahan GW044 moottori vetää terhakkaasti. Sahasimme jopa 40-senttisiä puunrunkoja niin, että ketju puri koko terälevyn pituudelta ja tehostimme leikkaamista painamalla. Silti moottori jaksoi vetää ja ketju leikata lastua. Moottorina onkin parasta tekniikkaa edustava kolmivaiheinen hiiliharjaton kestomagneettimoottori. Sellainen ei käytöstä juuri lämpene, koska sen hyötysuhde on niin korkea, että yli 90 prosenttia tehosta muuttuu työksi ja alle 10 prosenttia lämmöksi. Siinä ei ole muita kuluvia osiakaan kuin roottorin laakerointi.
Saha on harrastajakäyttöön jopa yllättävän etevä.

Korkealle ulottuva oksasaha
GW045-oksasahan varsinainen oivallus on jatkettava varsi; sahassa on kolme osaa, jotka liittyvät toisiinsa tukevalla bajonettikiinnityksellä. Sahan pituus on kokonaisena peräti 230 cm, joten sillä ulottuu jopa yli neljän metrin korkeudella oleviin oksiin. Alemmalla tasolla työskenneltäessä keskimmäisen osan voi jättää pois, jolloin saha kevenee ja on helpompi käsitellä.
Oksasahasta jäi hyvin myönteinen kuva. Se on helppo käyttää sekä toimii vaivattomasti ja hienosti.

Akut ja laturi
Greenworks-työkalujen akut ja laturi ostetaan siis erikseen, paitsi ruohonleikkureiden kohdalla, jossa ne kuuluvat kauppaan. Ilmoitettu akkujännite on 40 V. Pienemmän kahden ampeeritunnin akun tilavuudeksi ilmoitetaan 73 wattituntia. Neljän ampeeritunnin akun tehotilavuus on 146 Wh. Laturi lataa molempia akkuja kahden ampeerin latausvirralla, joten pienemmän akun lataaminen kestää tunnin, isomman kaksi tuntia.

Lue lisää Rakennusmaailman numerosta 8/14.