Grillaaminen parvekkeella on periaatteessa sallittua. Taloyhtiö tai pelastuslaitos voi kuitenkin kieltää sen paloturvallisuuden nimissä, jos parvekkeella tai talossa on puurakenteita.

Moni kaivaa näinä päivinä grillin talviteloilta ja ryhtyy kokkauspuuhiin parvekkeella tai terassilla. Ympäristöön leviävät grillaamisen tuoksut saattavat herättää naapureissa ruokahalun sijasta ärtymystä, ja tilanne voi poikia yhteydenottoja myös taloyhtiön hallitukselle tai isännöitsijälle.

Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltian mukaan tilanteen ratkaisemiseksi taloyhtiön hallituksen ei kannata kuitenkaan suoralta kädeltä ryhtyä puuhaamaan parvekkeille grillauskieltoa. Kiellon valvominen olisi melko hankalaa, eikä taloyhtiöllä ole sopivia puuttumiskeinoja kiellon rikkomiseen.

”Periaatteessa kiellon jatkuva rikkominen voisi johtaa hallintaanottoprosessiin, mutta käytännössä rikkeellä tulee olla yhtiön ja sen asukkaiden kannalta riittävä merkitys. Grillaamisesta tällaista tuskin yleensä muodostuu”, sanoo Haltia.

Tästä syystä hän suosittelee, ettei taloyhtiö kirjaisi parvekegrillaamista koskevaa kieltoa ilman hyviä perusteluja yhtiön järjestysmääräyksiin. Hyvä perustelu on paloturvallisuus, jos talossa ja parvekkeilla on puurakenteita.

”Grillatessa kannattaa silti mahdollisuuksien mukaan huomioida naapureita, jotta turhilta kiistoilta vältyttäisiin”, Haltia muistuttaa.

Taloyhtiön lisäksi paikallinen pelastustoimi voi kieltää parvekegrillaamisen. Pelastusviranomaiset eivät yleensäkään suosittele parvekegrillaamista sen tulipaloriskin vuoksi.

Grillaaminen parvekkeella on suositeltavinta sähkögrillillä

Avotulen teko parvekkeella on kielletty, joten avotuleen rinnastettavien kertakäyttögrillien käyttö on kielletty. Hiiligrilli ei myöskään sovellu parvekekäyttöön. Hiiligrillin, esimerkiksi pallogrillin, hiilien sytytykseen liittyy myös aina palovaara. Parvekkeella olevasta hiiligrillistä saattaa lentää kipinöitä, ja ne voivat aiheuttaa tulipalon. Hiiligrillistä tulee myös usein savua.

Paras valinta parvekegrillaajalle on sähkögrilli, toiseksi paras vaihtoehto on kaasugrilli. Sitä käytettäessä pitää muistaa kaasupullon säilyttämiseen liittyvät säädökset. Huoneistossa saa säilyttää maksimissaan 25 kiloa nestekaasua – ja sillä tavalla, että kaasusäiliö ei pääse kuumentumaan esimerkiksi auringossa.

Kiinteistöliitto ei suosittele parvekkeella grillaamisen kieltämistä

Laki ei kiellä grillaamista parvekkeella

Tukes muistuttaa kertakäyttögrillien vaaroista: Grillit sytyttäneet kymmeniä tulipaloja

 

Muista nämä asiat, kun aiot grillata parvekkeella

  • Tarkista, onko taloyhtiö tai pelastuslaitos kieltänyt parvekkeella grillaamisen
  • Avotuleen rinnastettavan kertakäyttögrillin käyttö on kielletty, sähkögrilli on parvekkeelle paras
  • Sijoita grilli palamattomalle alustalle ja suojaisaan paikkaan
  • Varmista, ettei grillin yläpuolella tai ympärillä ole mitään syttyvää
  • Älä jätä grilliä hetkeksikään valvomatta ja pidä lapset loitolla grillistä
  • Pidä sammutusvälineet grillin läheisyydessä
  • Rasvapaloa ei saa sammuttaa vedellä, vaan tukahduttamalla esimerkiksi sammutuspeitteellä
  • Ota naapurit huomioon