Grillaaminen aloitetaan usein silloin, kun ulkoilman lämpötila on neljätoista astetta plussalla ja lopetetaan syys-lokakuussa. Olisiko nyt syytä puhdistaa grilli ja päästää laite talviteloille?

Kolmasosa lämmittää grillin viimeisen kerran kuluvana vuonna elo-syyskuun vaihteessa, kertoo Gigantin grillikysely. Kolmasosa grillaajista nauttii kuitenkin grilliruokaa vielä syyskuussa, ja neljä prosenttia vastanneista vielä lokakuussakin.

Grilli on syytä puhdistaa aktiivisen grillauskauden jälkeen. Pesu, kuivaus ja oikeanlainen säilytys takaavat sen, että laite on taas käyttökunnossa seuraavan kauden alkaessa.

Näin puhdistat ja suojaat grillin

Grillin talvisäilytykseen kuuluu laitteen tarkistus, osien huoltaminen, huolellinen puhdistaminen, grillin kuivaaminen, sopivan säilytyspaikan etsiminen ja grillin riittävä suojaaminen. Seuraavassa on vinkkejä grillin talvisäilytykseen.

1 Irrota ja huolla irtonaiset osat. Harjaa grillausritilä ja parila puhtaaksi grilliharjalla ja öljyä ne. Irrota myös muut osat kuten letku ja polttimet. Kierrä letku löyhälle kerälle. Kääri muut irto-osat esimerkiksi sanomalehtipaperiin ja vie kaikki osat säilytykseen kuivaan sisätilaan.

2 Puhdista grilli perusteellisesti. Pese grilli ja sen osat saippuavedellä ja tiskiharjalla. Pyyhi myös tulilaatikko ja ulkopinnat.

3 Anna kuivua rauhassa. Voit kuivata grillin liinalla tai laittaa grillin päälle hetkeksi kuivamisen varmistamiseksi. Jos laitat grillin päälle, muista antaa sen jäähtyä kunnolla.

4 Suojaa säilytyksessä. Grilli tulee säilyttää mieluiten sisätiloissa, mutta vähintään katoksen alla, jossa grilli on suojassa suoralta vesi- tai lumisateelta. Ulkosäilytyksessä grillille kannattaa hankkia kunnollinen suojapeite, joka yltää maahan saakka. Peitettä voi käyttää myös sisätiloissa suojaamaan grilliä pölyltä.