Vanhassa hirsitalossa saattaa olla paljonkin korjattavaa, mutta hirsitalon korjaukset ovat usein melko helposti tehtävissä. Silti ennen kaupan tekoa kannattaa pyytää ammattilainen paikan päälle tutkimaan talo.

Ulkopuolelta ei voi päätellä, mitä rakenteiden sisällä on, mutta monia asioita voi tarkistaa. Hirsitalon rakennustapa kertoo ammattilaiselle paljon.

”Kaikki hirsitalot eivät ole hyvin rakennettuja. Niissä on eroja niin kuin muissakin taloissa”, Rakennustaiteen Seuran puurakennuspalkinnon vuonna 2017 saanut Hannes Hyvönen Hongos Woodista kertoo.

”Pieni osa taloista näyttää siltä, että hirttä on veistetty välillä humalassakin – työn jälkeä on monenlaista. Osassa näkyy taitavan ammattimiehen kädenjälki. Veistotarkkuudessa on suuria eroja. Esimerkiksi nurkkasalvoksissa veistojälki näkyy hyvin.”

Seinä tai katto voi karata

”Vanhan hyvin rakennetun talon ryhti on suora, se ei ole kallellaan mihinkään suuntaan ja kaikki seinät ovat suoria”, Hyvönen sanoo.

”Saumoja, nurkkien salvoksia ja liitoksia kannattaa tutkia tarkkaan, samoin ikkuna- ja oviaukkoja.”

Huonosti tehdyissä aukotuksissa piilee Hyvösen mukaan riski: seinä tai katto voi liukua karkuun ajan kuluessa.

”Alun perin talo on suunniteltu tietynlaiseksi ja jotkut hirret ovat tärkeitä sidonnan kannalta. Kun aukkoja sahaillaan ajattelemattomasti pitkin taloa, vuosikymmenten kuluessa voi seurata ikävää elämistä ja karkailua.”

Tarkista alimmat hirret

Lämpö- ja höyryvuodot ovat saattaneet vaurioittaa vanhaa välikattoa.

”Vanhassa talossa on todennäköisesti ollut paljon kosteusrasitusta – on esimerkiksi keitetty puuroa ja kuivatettu vaatteita. Höyry ja kosteus ovat nousseet ylöspäin ja saattaneet vaurioittaa välikattoa.”

Myös talon alimpien hirsien kunto kannattaa tarkistaa huolellisesti.

”Vaikka sata vuotta vanhassa hirsitalossa olisi vaurioita, ne ovat yleensä korjattavissa melko yksinkertaisin menetelmin. Monista nuoremmista, 50–70 vuotta sitten rakennetuista taloista jää jäljelle vain erilaisia jätekasoja.”

Tehokas taskulamppu on hyvä apu, jolla voi katsoa esimerkiksi tuuletusaukosta alapohjarakennetta sekä ikkunoiden ja ovien aukotuksia vuotokohtien ja paikallisten lahovaurioiden varalta.

Rännit tukossa?

Rakennusrestauroinnin artenomi Lauri Leppänen Restart Oy:stä painottaa, että jos vanhaan hirsitaloon on tehty lisä­lämmöneristys tai uusi ulkoverhous, kannattaa pyytää nähtäväksi dokumentteja ja kuvia siitä, missä kunnossa rakenteet ovat verhoilun alla.

”Tyypillisiä vaurioita löytyy talon alahirsistä. Jos tippalista seinän alareunassa on vuotanut, puukolla tarkistettaessa voi löytyä lahovauriota. Myös ikkunoiden alakulmissa voi olla lahovaurio.”

Jos rännit ovat olleet pitkään tukossa ja vettä on päässyt rännin kiinnikkeestä ulkoseinään, voi rakennuksen ulkonurkkien kohdalta löytyä lahovaurio. Talon yläpohja kannattaa tutkia myös eristeen kohdalta. Vesikatto tutkitaan myös yläpohjan kautta.

”Hirren korjaus on usein suhteellisen yksinkertainen ja edullinen toimenpide, vaikka paikallisia vaurioita löytyisikin”, Lauri Leppänen sanoo.

Lue lisää:

Hirsitalon siirtäminen vaatii osaamista ja pitkää pinnaa

Vanha hirsimökki remontoitiin savella ja kalkkilaastilla

Massiivihirttä veistämällä sata vuotta kestävät seinät