Homepilkut talojen seinissä, räystäslaudoissa ja terassin kaiteissa ovat ikävä näky. Pilkuista eroon pääseminen edellyttää oikeita aineita ja säännöllistä lihastyötä.

Kostea ilmasto ja myrkkymaalien kieltäminen toivat pilkkuhomeen. Se pilkuttaa niin pintakäsitellyt kuin käsittelemättömätkin puupinnat homeelle otollisissa olosuhteissa. Lauhat ja kosteat talvet, talojen lähellä kasvavat puut ja epäpuhtauksien kertyminen pintoihin ovat homeelle ihanteellinen elinympäristö.

Ennen ainakin jotakin oli toisin. Talvella oli pitkiä pakkasjaksoja ja ulkomaaleihin lisättiin homeitiöiden torjunta-aineita, jotka ovat nykyään kiellettyjä. Paitsi ilmastonmuutoksella, myös tiiviimmällä rakentamisella (koskien myös pienten tonttien viherrakentamista) näyttäisi olevan vaikutuksensa: rakenteet eivät tuuletu, joten kosteus viihtyy pitkään pinnoilla.

Homepilkut pois pesemällä

Markkinoilla on tarjolla useita ulkoverhousten homeenpesuaineita. Monet homekäsittelyaineiden valmistajista eivät edes lupaa aineen ehkäisevän homeen syntymistä pesun jälkeen. On myös poikkeuksia, kuten Virtasen homeentappaja ja Boracol, joka ei tosin edes ole homeenpesuaine, vaan tuhoaa homeitiöitä – mutta ei poista niiden aiheuttamaa värjäytymää.

Homeen ennaltaehkäisy herättää kysymyksiä: kun puupinta käsitellään homeenestolla ja maalataan tämän jälkeen, homeitiöitä kulkeutuu ilmasta maalatun puun pinnalle. Kuinka on mahdollista, että maalipinnan alle jäänyt homeenesto kykenisi estämään tällaiset homepilkut? Entä kuinka on mahdollista, että homepesuaineena käytetty ja pinnalta poishuuhdeltu aine kykenisi estämään uuden homeen syntymistä?

Homeenestoaineen tulisi siis kyetä tunkeutumaan sen päälle siveltyyn maalikerrokseen. Esimerkiksi Boracol-homeenestoaine sisältää puuhun kiteytyviä boorisuoloja, jotka tuhoavat homeitiöt. Tämän hyvän, mutta kalliiksi mainitun aineen tapauksessa asian tekee mutkikkaaksi jo maalattujen pintojen homekäsittely, sillä Boracol ei poista hometta, vaan tuhoaa sen. Niinpä pinta tulisi ensin pestä ja sitten vielä käsitellä kalliilla homeenestoaineella.

Puhumme siis vain homeen pesemisestä pois, koska kokemus on jo opettanut, että pilkullisen ­homeen joutuu poistamaan maalipinnoista säännöllisesti vähintään muutaman vuoden välein – riippumatta siitä millä aineella se on käsitelty. Lue digilehdestä 9/21, kuinka kohdetalon homepilkut saatiin pois pesemällä.

Lue lisää:

Uhkaako home ympäristönmuutoksen myötä puurakennuksia? Kysyimme asiantuntijalta

Pidä ilmankosteus kurissa kotona, pienennät homeriskiä