Tiesitkö, että homekoiran havaintoihin perustuva raportti ei riitä, jos homevahingoista riidellään oikeudessa. Tarvitaan koulutettu rakennusterveysasiantuntija (RTA) ja laboratoriotutkimukset.

Jos asunnossa on maakellarin haju tai muita erikoisia tuoksuja, ehkä peräti homekasvustoa, tilanne on selvitettävä pikimmiten. Myös tuhohyönteiset ja terveysoireet voivat olla merkki piilevästä homeesta.

Hometalojen määrää Suomessa ei tiedä kukaan, mutta yleinen arvio on, että 5–10 prosentissa omakotitaloista on homeongelma. Oikeudessa käsitellään vuosittain arvioiden mukaan satoja homeeseen liittyviä asunto- ja kiinteistökauppariitoja.

Kiinteistöriitoihin ja -juridiikkaan erikoistuneen Kiinteistölakimies Groupin toimitusjohtaja Henri Alinen kertoo hoitaneensa satoja homeeseen liittyviä toimeksiantoja.

”Lähtötilanne on usein sellainen, että asukkaat haistavat jotain pistävän tuoksuista tai epäilyttävää asunnossaan. Näissä tapauksissa tulisi ottaa yhteyttä rakennusterveysasiantuntijaan (RTA), joka pystyy tutkimaan ongelman lähteen, tekemään rakenneavauksia ja ottamaan materiaalinäytteitä”, Alinen kertoo.

Kun epäillyn homeen alkuselvityksen on tehnyt koulutettu asiantuntija ja siihen perustuva raportti on luotettava, oikeuskulut ovat riitatilanteessa yleensä pienemmät ja sovinto saavutetaan helpommin.

RTA-koulutus vastaa sisällöltään sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysasetuksen (2015) mukaisia vaatimuksia.

Homekoiran vainu ei ole pätevä oikeudessa

Useat hometta epäilevät asukkaat tilaavat homekoiran selvittämään mahdollista homevauriota. Hyvin koulutettu homekoira on hyvä apu ongelman paikallistamisessa rakenteita rikkomatta. Kiinteistölakimies suosittelee kuitenkin kääntymään rakennusterveysasiantuntijan puoleen.

”Jos asia riitautuu, homekoiran havaintoihin perustuva raportti ei ole tarpeeksi luotettava todiste sovintoneuvottelussa tai oikeudenkäynnissä. Laboratoriossa analysoitavat näytöt rakenteista ovat aina ensisijaisia, koska laki eli asumisterveysasetus ja sen soveltamisohje edellyttävät, että kaikki mikrobiologiset olot on tutkittava tietyin varmennetuin menetelmin. Homekoirasta ei siis ole juurikaan hyötyä asuntokauppariidassa”, Alinen kiteyttää.

5 faktaa hometalosta

  1. Terve talo ei haise. Maakellarin haju tai muu pistävä haju ovat usein merkkejä homeongelmasta.
  2. Home voi aiheuttaa väsymystä, päänsärkyä, kurkkukipua tai jopa nenäverenvuotoa. Toisaalta jotkut eivät oireile ollenkaan.
  3. Asuntokaupan jälkeinen reklamointi tulee tehdä asunnon osalta kahden vuoden kuluessa kaupasta. Kiinteistökaupan osalta reklamointi tulee tehdä viiden vuoden sisällä.
  4. Automaattisesti ei voida olettaa, että asunnon myyjä vastaa kaikesta. Tilanne tulee tutkia tapauskohtaisesti.
  5. Sisäilmahaittoihin erikoistuneen rakennusterveysasiantuntijan käyttäminen on aina homekoiratutkimusta parempi vaihtoehto.

Faktat listasi Kiinteistölakimies Group ja siihen kuuluva RTA-Tutkimus Suomi Oy

Lue lisää:

Uhkaako home ympäristömuutoksen myötä puurakennuksia? Kysyimme asiantuntijalta

Homekoira Myrsky tekee tarkkaa työtä: ”Välinpitämättömyys on hyvä merkki”

Tunkkaisuutta, hometta, viemärin hajua – Kodeissa kärsitään ilmavaihdon ongelmista

Hometalon työläs peruskorjaus kesti mutta opetti paljon