* Deltronic CN1221
* Electro Gear STF-111
* Kidde 5CO
* Nord Safe 4107
* Nordic CO-868
* Könic Electronic SEC-CA10

Ennen vanhaan kaivostyöläiset käyttivät kanarialintuja kaasuvaroittimina. Kaivoskäytävissä linnut olivat ihmistä herkempiä reagoimaan hapenpuutteeseen, kaivoskaasuihin metaaniin ja hiilimonoksidiin. Linnun sirkutuksen loppuminen, huojunta tai kupsahtaminen oli kaivosmiehille varoitus vaarallisista pitoisuuksista ja lähtömerkki pikaisesta palaamisesta raittiiseen ilmaan maan pinnalle.

Hiilimonoksidi eli häkä on hajuton, mauton, väritön ja ilmaa hieman kevyempi sekä erittäin herkästi syttyvä ja myrkyllinen kaasu. Sitä ei voi havaita ihmisen aistein. Häkä syntyy niukkahappisissa oloissa epätäydellisen palamisen tuloksena, kun poltetaan esimerkiksi puuta, bensiiniä, öljyä tai nestekaasua. Mahdollisia lähteitä ovat tulipesät, kaasukäyttöiset laitteet, auton pakokaasu, takat yms.

Hankimme kuusi markkinoillamme olevaa häkävaroitinta, kaksi kutakin. Hankintapaikat vaihtelivat tavarataloista ja rautakaupoista verkkokauppoihin. Joukon halvin häkävaroitin löytyi Bauhausista hintaan 19,90 euroa ja kallein Clas Ohlsonilta hintaan 42,50 euroa.

Nykyiset kotitalouskäyttöön tarkoitetut häkävaroittimet perustuvat sähkökemialliseen kaasun pitoisuuden tunnistamiseen. Tunnistimen ikä on rajallinen, joten valmistajat ilmoittavat laitteiden käyttöiäksi 3-7 vuotta. Tämän jälkeen sähkökemiallinen reaktio tunnistimessa päättyy ja laite on vaihdettava uuteen.

Häkävaroitin hankitaan hengenvaaran varalta. Kuluttajan kannalta olisi häkävaroittimien pakkauksissa oltava ehdottomasti laitteen käyttöikä ja valmistuspäivämäärä selvästi esillä, samoin kuin elintarvikkeiden ”parasta ennen” -merkinnät. Laitteen valmistusaika ja käyttöikä tulisi ehdottomasti voida todeta pakkauksen päältä, eikä vasta pakkausta avattaessa ja asennusvaiheessa!

Vastuu asiallisista pakkausmerkinnöistä on valmistajalla sekä maahantuojalla ja vastuu häkävaroittimien tuoreudesta on viimekädessä vähittäiskaupassa. Hyllyssä ei saisi olla vanhaa tavaraa. Kun laite on asennettu, jää toiminta ja käyttöiän seuranta sekä vastuu kuluttajalle.
Viimeinen käyttöpäivä olisi hyvä merkitä esimerkiksi laitteen kanteen sen asennuksen yhteydessä, mistä päiväys on muistuttamassa milloin on aika vaihtaa laite uutteen.

Valmistajat suosittelevat häkävaroittimen asennusta seinälle vähintään 1,5-1,8 metrin korkeuteen lattiasta. Suositukset etäisyydestä tulisijaan vaihtelevat merkeittäin 1,5 metristä kuuteen metriin. Jos varoittimia on vain yksi, suositeltu sijainti on huoneistossa lähelle makuuhuoneita. Useampikerroksisessa rakennuksessa tulisi varoittimia olla joka kerroksessa.

Standardin EN50291 mukaan häkävaroittimen tulee antaa hälytys 110 ppm:n pitoisuudella 10-40 minuutin sisällä. Edellä mainittu hälytyspitoisuus ei ole vielä hengenvaarallinen, vaan ollaan pitoisuudella, jolla voi ilmetä päänsärkyä, huimausta ja pahoinvointia 1-3 tunnin altistumisella.
Hälytystasolla ei siis olla vielä välittömässä hengenvaarassa, vaan toimintakykyisiä tekemään tarvittavia toimia kuten tuulettaminen ja poistuminen sisätiloista suuremman vaaran välttämiseksi.

Lue testimme hämmästyttävistä tuloksista lisää TM Rakennusmaailman numerosta 5/14.