Halkeilevia julkisivuja joudutaan korjaamaan jos uusissakin julkisivuissa. Niiden ohuteristerappauksessa on ilmennyt ongelmia heikon vikasietoisuuden vuoksi.

Betonirakenteiden kuntotutkija pitää suosittua ohuteristerappausta kestävän asumisen vastaisena ratkaisuna. Julkisivujen ohuteristerappauksessa on Raksystemsin mukaan ilmennyt ongelmia heikon vikasietoisuuden vuoksi. Ohuteristerappaus on ollut 2000-luvulla suosittu uudisrakennusten julkisivuratkaisu, mutta sitä on käytetty myös betonielementtijulkisivujen remonteissa.

”Taloyhtiöiden ja kiinteistöjen omistajien on nyt oltava valppaana ennen kuin kymmenen vuoden vastuuaika päättyy ja korjaukset jäävät taloyhtiön maksettaviksi”, sanoo Raksystemsin johtava asiantuntija, kuntotutkija Santtu Suvanen.

Betonirakenteiden kuntotutkimuksiin erikoistuneen Suvasen mukaan ohuteristerappaus voi vaikuttaa asiaa tuntemattoman silmissä lähes ikuiselta ja melko huoltovapaalta kivijulkisivulta. Todellisuus on kuitenkin toinen, ohuteristerappaus vaatii varsin säännöllistä tarkastelua ja huoltoa.

”Erään järjestelmätoimittajan huolto-ohjeiden mukaan julkisivun silmämääräinen tarkastus tulee tehdä vähintään kahden vuoden välein ja perusteellinen tarkastuskierros 3–5 vuoden välein. Listalla riittää tehtävää lähes joka vuodelle – kuinka monessa taloyhtiössä siihen on varauduttu?”

Halkeilevia julkisivuja on korjattava

Ohuteristerappauskerros on usein 5–10 millimetriä paksu, mikä tekee ohuteristerappauksesta edullisen rakenneratkaisun. Sen toteuttaminen onnistuneesti on kuitenkin tarkkaa työtä.

”Vastaan on tullut kohteita, joissa rappauksen paksuus on vain kolme millimetriä. Kolme millimetriä paksuutta julkisivun suojana on melkein kuin kananmunan kuoren verran. Sitä voi jokainen pohtia, miten paljon se suojaa”, Suvanen sanoo.

Ohuteristerappaukselle tyypillinen ongelma on pienet halkeamat. Niitä voi syntyä esimerkiksi puutteellisen työnaikaisen olosuhdehallinnan tai rappauksen paksuusvaihtelun vuoksi.

”Halkeamia ei useinkaan havaita maasta käsin tarkastelemalla, ja halkeamat pitäisi korjata heti”, Suvanen toteaa.

Halkeamien kautta sadevesi pääsee verkotuslaastikerrokseen ja ulkoseinäeristeisiin aiheuttaen kosteusongelmia ja pahimmillaan kosteusvaurioita. Suvasen mukaan on selvää, että lähivuosina edessä on merkittäviä kustannuksia vaativia julkisivukorjauksia myös nuorissa taloyhtiöissä ja kiinteistöissä.

”Se ei ole enää nykyhengen mukaista, sillä ympäristöystävällisessä rakentamisessa ja asumisessa tavoitteena on pyrkiä huoltovapaisiin, aikaa ja sääolosuhteita kestäviin rakenneratkaisuihin.”

Muutettu otsikkoa ja ingressiä 10.6. klo 21:13. Aiemmasta otsikosta sai väärän käsityksen, että ohuteristerappauksella korjattaisiin halkeamia. 

Lue lisää:

Maalaa talon julkisivu kevätkesällä – Ehjä maalipinta suojaa laudoitusta ja rakenteita

Mikä ulkomaali käy vanhalle pinnalle?