Aurinkosähköjärjestelmien kauppa käy kuumana, ja osto pitää tehdä harkiten. Kotia on tarkasteltava kokonaisuutena, jotta järjestelmän koko ja sijoituksen kannattavuus ovat sopusoinnussa sähkön kulutuksen kanssa. Jos kauppias yrittää saada kaupan aikaan heti, hänellä saattaa olla omat taka-ajatuksensa.

Aurinkosähkö on aina suuri tai keskisuuri hankinta, joten se kannattaa pohjustaa hyvin. Kun sähköä ostaessaan pieni kuluttaja joutuu maksamaan sähkön lisäksi siirtomaksun ja energiaveron, sähköä myyvä pientuottaja saa vain sähkön hinnan. Se on karkeasti ottaen vain kolmannes koko sähkölaskusta.

Siksi järjestelmää ei kannata ylimitoittaa, sillä oman kulutuksen yli menevä myyntisähkö menee kyllä verkkoon, mutta siitä saatava hinta ei kata järjestelmään sitoutunutta rahaa. Toisaalta moni tyytyväinen asiakas on laajentanut hyvin pian hankkimaansa järjestelmää, joten tietty kasvunvara on hyväksi, joskin yhdellä kerralla valmistunut asennus on halvempi kuin tipottain tehty.

Myös kulutuksen erikoispiirteet on hyvä ottaa huomioon. Aurinkosähkö sopii erityisen hyvin ilmalämpöpumpun kaveriksi, sillä keväällä on samaan aikaan tehokas päivänpaiste mutta huoneistoa tarvitsee silti lämmittää. Kesällä kuumuudesta kärsivän talon viilennys ilmalämpöpumpulla on näppärää, sillä jos on kova helle, niin kyllä se sama aurinko sähköä ilmastoinnillekin tuottaa.

Ensiksi menemme ulos

Ensimmäinen tarkastelu kannattaa tehdä menemällä ihan pihalle. Jos talon katto on sellainen, että omat tai naapurin pihapuut varjostavat sitä parhailta paistesuunnilta, paneelien sähkötuotto jää selvästi niiden teoreettisesta tehosta. Pienet esteet, kuten lipputanko, eivät tuota sanottavaa haittaa, mutta jykevä kuusi tai lehtevä poppeli ovat selkeä ongelma. Ennen kuin nykäisee Homeliten narusta, kannattaa edes muodollisesti tiedustella elämänkumppanin mielipidettä tonttia varjostavan puuston merkityksestä yleisen viihtyvyyden kannalta.

Seuraava silmäys kannattaa tehdä kompassi kädessä, ellei muuten satu muistamaan, mistä päin päivä kotipihalle paistaa. Jos talo on epähuomiossa rakennettu pohjoisrinteen puolelle, saattaa olla, että katolle tulee säteilyä vain lyhyen aikaa. Jos pääty on etelään, katon pitkille lappeille tulee aurinkoa vain aamulla ja illalla.

Itse kattomuoto vaikuttaa siihen, kuinka vinossa säteily paneleihin osuu. Tämä merkitys ei ole kuitenkaan niin suuri kuin äkkiä luulisi. Tasakatolle kennot asennetaan joka tapauksessa telineisiin, joilla niiden kulma kohti aurinkoa on säädetty optimaaliseksi. Harjakatoilla kattokulma ei vaikuta liikaa sähköntuoton kokonaisuuteen.

Kulutuksen voi ajastaa

Valtaosa kotitalouksien sähkönkäytöstä osuu iltaan. Silloin lounais- ja länsisuunnan katot ovat edullisia sijoituspaikkoja. Paneelit voi asentaa myös niin, että eri katon osat antavat tasaisemman tehon ympäri päivää. Silloin kun paras tuotto saadaan iltapäivällä, voi yrittää keskittää myös kulutuksen tähän aikaan. Jos perhe on poissa kotoa päivisin, voi kulutushuippu sattua luonnollisestikin keskipäivän jälkeisiin tunteihin. Silloin järjestelmä lounaan puolella onkin ihanteellinen.

Kodin kulutusta voi myös ohjata niin, että itse tuotettu ja erittäin edullinen sähkö saadaan tasaisesti omaan käyttöön. Nykyiset pyykki- ja tiskikoneet ovat usein ajastettavissa. Saksalaisilla huippumerkeillä on myös mahdollisuus kytkeä ne hienompaan talotekniikkaan, joka kohdistaa käytön suoraan halvimman sähkönhinnan aikaan. Valitettavasti tämä automaatio ei vielä ole kovin helppo ottaa käyttöön yhdellä napinpainalluksella, mutta kattavat systeemit kehittyvät varmasti lähivuosina.

Sen sijaan suorasähkö-, öljy- ja puulämmityksessä lämminvesivaraajan sähkövastuksen ohjaaminen toimimaan aurinkosähkön mukaan muuttaa mitoitusperustetta. Sen käyttäminen lämpimän veden tuottamiseen vaikuttaa siihen, kuinka suuri aurinkosähköjärjestelmästä kannattaa tehdä; puuta tai öljyä ei tarvitse ehkä vaivautua polttamaan puoleen vuoteen.

Paljonko se saa maksaa?

Järjestelmän käypä hinta muodostuu paneeleista, sähköteknisistä laitteista ja asennuksesta. Näiden kaikkien hinta on halventunut vuosien kuluessa, mutta kokonaisuuden kohdalla pudotus on ollut pienempää kuin yleensä uutisissa kerrottu paneeleiden hintamuutos.

Paneelien hinta on laskenut tuotettua wattia kohden osittain polkumyynti­rajoitusten poistuttua ja tekniikan hienokseltaan kehityttyä. Sähköteknisistä laitteista tärkein on invertteri, joka muuttaa paneelien tuottaman, matalajännitteisen tasavirran jännitteeltään ja sykkeeltään samanlaiseksi kuin töpselisähkö. Siellä hinta on laskenut jonkin verran, mutta tärkeämpää on, että invertterit ovat nyt laadultaan ja käyttö­iältään paljon aikaisempaa parempia.

Asennustyö ei ole muuttunut hinnaltaan eikä kiinnityspalikoiden osalta, mutta kun työmaat ovat lähempänä toisiaan, asentajien kilometrimäärät ovat näin vähentyneet. Lisäksi työ on rutinoitunut, parhaista asennusnikseistä on jo kylliksi kokemusta.

”Jos aurinkosähkö maksaa yli kaksi euroa watilta, hinta on selvästi yläkanttiin”, sanoo myyntijohtaja Markus Andersén NAPS Solar Systemsistä. Yritys perustettiin 1981 kehittämään Neste Oy:n aurinkosähköisiä järjestelmiä.

Huijareita liikkeellä

Helpon rahan toivossa alalla liikkuu myös selvää ylihintaa periviä yrittäjiä. Hyvin usein he saapuvat ovelle tekemään tarjousta, kun on muka muutakin asennustyötä lähiseudulla. Kaupat pitäisi päättää heti, eikä tarjous- ja sopimuspaperissa ole selkeätä mainintaa siitä, mikä on järjestelmän antama sähköteho.

”Usein ylihintaa halutaan periä iäkkäämmiltä asujilta. Myyjä saattaa vielä ”soittaa pomolleen”, joka antaa puhelimessa luvan ylimääräisen alennuksen. Siitä huolimatta tarjous on yleensä aivan liian kallis – siksi kannattaa aina kysyä tarjous myös useammalta alan yrittäjältä.”

Andersén kertoo myös, että pikaisesti tehty tarjous saattaa olla teknisesti älytön. Myytävä paneelimäärä ei kenties mahdu katon aurinkoiselle osalle, vaan niitä täytyy sijoittaa myös niihin ilmansuuntiin, joissa sähköä saadaan vain lyhyenä aikana päivästä.

Kokenut, kauan alalla toiminut urakoitsija on turvallinen myös siksi, että asennus on paljon muutakin kuin kyky ruuvata paneelit kattoon. Tärkeitä osia on myös sähkötekninen osaaminen sekä yleisen talotekniikan hallitseminen. Esimerkiksi kaapelointi on tehtävä niin, ettei sadevesi vastaisuudessa tihku läpivienneistä talon rakenteisiin.

Takaisinmaksuun ei tarkkaa aikaa

Karkeasti arvioiden voidaan ounastella, että aurinkosähkö maksaa itsensä hieman reilussa vuosikymmenessä – jos mitoitus on kohdallaan ja sähkö voidaan käyttää valtaosaltaan itse. Arvio ei kuitenkaan ole tarkka, sillä kukaan ei tiedä tulevaisuuden sähkön hintaa. Eri tuotanto- ja säätötapojen vuoksi siihen saattavat vaikuttaa myös tekniset ja markkinoihin liittyvät tekijät, joita ei vielä ehkä edes tunneta.

”Tarkempi arviointiperuste onkin sijoitetun pääoman tuotto. Tällä hetkellä hyvä aurinkosähköratkaisu antaa osapuilleen kymmenen prosentin tuoton siihen investoidulle eurolle. Kun talletusten pankkikorot ovat nollassa, raha kyllä kannattaa siirtää pankkitililtä katolle.”

Aurinkosähköön on saatavilla erilaisia rahoituksia, ja nykykoroilla pankkilainakin on järkevä ratkaisu. Silloin voi ajatella, että kiinteistön sähkölasku säilyy ennallaan laina-ajan, vaikkapa 15 vuotta, jonka jälkeen järjestelmä ja sen säästöt tulevat kokonaan käyttöön. Nykytekniikan käyttöiäksi voidaan olettaa 25–30 vuotta, joten pitkällä tähtäimellä sijoitus on kannattava. Lisäksi aurinkosähkö on sellainen investointi, että se yleensä siirtyy heti talon myyntiarvoon.

Sähkösopimuksissa suuret erot

Aurinkosähköä tuottavan pienasiakkaan kohdalla sähkösopimukset ja talossa oleva sähkömittari ovat oleellisia silloin, kun sähköä syntyy yli oman tarpeen. Osa sähkönmyyjistä hyvittää verkkoon syötetystä ylijäämästä täsmälleen yhtä paljon kuin heiltä ostettu kilowatti maksaa.

Sähkösopimuksia vertailtaessa pitää siis nähdä kokonaisuus – ostosähköä on joka tapauksessa vuoden mittaan paljon enemmän kuin pienasiakas voi verkkoon myydä. Siksi on hyvä tuntea tuoton ja kulutuksen suhteet, eikä keskittyä siihen, paljonko omasta ylijäämäsähköstään saa silloin, kun sitä verkkoon päin virtaa.

Se, mihin ei voi vaikuttaa, on oman sähkömittarin toiminta. Uusimmat mittarit antavat mahdollisuuden tehdä sopimus, jossa sähkön myyjä sitoutuu katsomaan koko talouden nettokulutusta, eli vaihenetotukseen. Tämä riippuu siitä, millainen tekniikka ja käytäntö sähköverkkoa pyörittävällä paikallisyhtiöllä on.

Vaihenetotus perustuu siihen, että 400 voltin kolmivaihesähköön kytketty talo käyttää verkkosähkön kolmea vaihetta hyvin epätasaisesti. Yleensä kukin pistorasia, valaisin ja kodinkone käyttää vain yhtä sähkövirran 230 voltin vaihetta, liesi kahta ja kompressorin kaltaiset työkoneet kenties kaikkia kolmea yhtä aikaa.

Kolmivaiheinen aurinkosähkö on kytketty tasaisesti kaikkiin vaiheisiin, jolloin yhden vaiheen pistorasiassa oleva pesukone saattaa kuluttaa enemmän kuin aurinko siihen tuottaa, mutta kaksi muuta vaihetta syöttää sähköä verkkoon päin. Pienasiakkaalle on edullisempaa, jos sähköyhtiö ei erottele vaiheiden kuormituksia, vaan katsoo pesukoneenkin käyttämän energian tulevan talon omasta aurinkosähköstä.

Sähkön varastoinnin vaikeus

Pari vuosikymmentä sitten talokohtainen sähköntuotanto oli epärealistinen ajatus. Myös akkutekniikka oli kehittymätöntä, kannettavat työkoneet tai sähköautot olivat liki mahdottomia ja akut lyhytikäisiä. Nykytekniikallakaan oman sähkön kesätuotantoa ei voi kerätä järkevästi talvivarastoon.

Markkinoilla on jo kuluttajille tarkoitettuja kotiakustoja, mutta niiden käyttö vain aurinkosähkön varastointiin ei ole nyt taloudellisesti järkevää. Asia muuttuu parempaan suuntaan, jos akustoa käyttää talvella pörssisähkön huomattavien hintapiikkien leikkaamiseen.

Sähköauton akkukapasiteetti riittää hyvin tasoittamaan kaiken pientalon sähkönkulutuksen ylijäämän, ja enemmänkin. Tässä ongelmaksi saattaa muodostua se, ettei auto ole kotona silloin, kun sähköä tulee koko systeemin voimalla. Kevyemmän sähköliikkumisen laitteet, sähköpyörät ja -skootterit, voisivat hyötyä aurinkosähkön nykytekniikasta paljon paremmin kuin täysimittaiset sähköautot.

Artikkeli on julkaistu aiemmin TM Rakennusmaailma 6/19 -lehdessä.

Lue lisää: 

Samalla asennuksella peltikatto ja aurinkosähkö

Aurinkoenergia on ekoteko ja tuo säästöä sähkölaskuun: Näin sen hankit