Ilmanvaihdon toimivuus on hyvä ottaa tarkasteluun keväällä pahimman katupölyn laskeuduttua. Helppo testi paljastaa, onko kodin ilmanvaihdossa parantamisen varaa.

Keväällä on hyvä kiinnittää huomiota ilmanvaihdon toimivuuteen. Jos ilmanvaihtoa ja sen kanavistoja ei ole puhdistettu tai nuohottu kymmeneen vuoteen, on aika puhdistukselle ja tarvittaville säätötöille.

Kun pahin katupölykausi on takana, voi ikkunanpesun yhteydessä tarkistaa ikkunoiden yläpuolella olevien ilmanvaihtoventtiilien kunnon ja puhdistaa venttiilit. Samalla kannattaa käydä läpi myös kylpyhuoneessa, wc:ssä, vaatehuoneessa ja keittiössä sijaitsevat poistoilmaventtiilit. Ne on hyvä pyyhkiä puhtaaksi kerran vuodessa.

Venttiilien puhdistus osakkaan vastuulla

Huoneiston puolella olevien korvaus- ja tuloilmaventtiilien puhdistus kuuluu osakkaan vastuulle, mutta korjaus ja uusiminen taloyhtiölle. Jos venttiiliin kuuluu suodatin, tämän uusiminen on taloyhtiön vastuulla.

”Ilmanvaihtojärjestelmään liittyvät toimenpiteet riippuvat pitkälti siitä, onko taloyhtiössä painovoimainen vai koneellinen ilmanvaihto”, sanoo Kiinteistöliiton energia- ja ilmastoasioiden johtava asiantuntija Petri Pylsy.

Jos ilma tuntuu sisällä tunkkaiselta ja postiluukku tai ulko-ovi vinkuu, ilmanvaihdossa voi olla jotakin pielessä. Huoneiston ulko-oven avaamisen raskaus voi myös kieliä asunnon liian vähäisestä tuloilman saannista ja pielessä olevista ilmanvaihdon säädöistä.

Yksi hyvä keino on tarkkailla suihkun jälkeen kylpyhuoneen peiliin tiivistyneen kosteuden haihtumista.

”Jos se kestää yli kymmenen minuuttia, ilmanvaihto ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla”, Pylsy sanoo.

Jos taloyhtiössä on keskitetty koneellinen poistoilmanvaihto, ilmanvaihdon tehostusajat kannattaa keväisin tarkistaa ja pohtia ilmanvaihdon tehostetun yötuuletuksen käyttämistä kesäaikaan.

Lue lisää:

Näin parannat saunan ilmanvaihtoa

LVI-vinkit kesälomalle: Älä pysäytä ilmanvaihtoa lomalle lähtiessäsi