Helppo muutto – onko sellainen mahdollista? Järjestelmällisyys ja ennakointi ovat valttikortteja, joiden avulla helppo muutto on mahdollinen.

Muuttaminen uuteen kotiin nostaa pintaan monenlaisia tunteita ja ajatuksia. Joillekin tavaroiden karsiminen ja järjestäminen uudessa kodissa ovat suorastaan rentouttavaa, joillekin pakkausurakka on stressin paikka.

Koko muuttoprosessin hyvä suunnittelu ja tarvittavien apuvälineiden hankkiminen etukäteen sekä systemaattinen ote tekevät muuttamisesta kuitenkin jopa tehokasta ja mukavaa.

Ennakoi ja suunnittele, muutto on helpompi

Aloita hyvissä ajoin ja aseta itsellesi takaraja, joka voi olla vaikka varsinainen muuttopäivä. Kirjoita lista tehtävistä ja muistettavista asioista joko paperille tai puhelimen muistioon, jolloin mitään ei pääse varmasti unohtumaan.

Kirjoita listaan kaikki muistettavat asiat. Suuren osan muuttoon liittyvistä asioista voi tehdä jo hyvissä ajoin ennen muuttoa. Tällaisia ovat esimerkiksi sähkösopimuksen tekeminen, muuttoilmoituksen jättäminen ja uuden osoitteen ilmoittaminen ystäville.

Siivoa ja karsi hyvissä ajoin: muutto on helpompi

Muutto on hyvä syy käydä läpi tavarat ja miettiä, onko niiden joukossa jotakin, mitä et ole aikoihin käyttänyt tai mitä et ehkä enää tule tarvitsemaan. Kun tavaroita karsii, on itse pakkaaminen – ja tavaroiden purkaminen – helpompaa.

Aloita siivous- ja karsimisvaihe jo hyvissä ajoin ennen itse muuttoa. Jos aloitat sen juuri kun muutto on jo lähellä, aika loppuu todennäköisesti kesken. Hyödynnä alueen fb-ryhmiä, kierrätysautoja ja kirpputoreja, jotta saat käyttökelpoiset tavarat ja vaatteet kiertoon.

Lajittele ja suojaa tavarat

Erikokoiset muuttolaatikot ovat käteviä apuvälineitä. Muuttolaatikoihin saa myös jakajia pitämään lasitavaroita erillään toisistaan ja estämään niitä särkymästä. Laatikot on hyvä sulkea helposti irrotettavalla pakkausteipillä.

Muuttohuopa on kätevä valinta suojaamaan huonekaluja, televisiota ja muita suuria esineitä kuljetuksen aikana. Kuplamuovia, aaltopahvia tai voimapaperia kannattaa hyödyntää herkästi särkyvien esineiden ympärillä.

Jos kuljetat tavaroita peräkärryssä tai vaikka vuokrapakussa, kannattaa hankkia suojapeite peittämään muuttokuormaa tai suojaamaan tavaroita esimerkiksi likaisen lattian roiskeilta.

Lue lisää:

Miksi haaveilemme talosta järven rannalla mutta pakkaudumme kerrostaloihin?

5 vinkkiä muuttotavaroiden pakkaamiseen

1 Karsi tavaramäärää ajoissa, niin vältät turhan tavaran siirtämistä paikasta toiseen. Muista aloittaa karsiminen ajoissa!

2 Suojaa herkästi rikkoutuvat tai kolhuille alttiit tavarat paperilla tai suojamuoveilla tai -huovilla.

3 Käytä muuttolaatikoina tukevia pahvilaatikoita, jotka voit sulkea. Silloin pystyt laittamaan niitä muuttoautossa päällekkäin.

4 Kirjoita muuttolaatikon päälle tieto siitä, mihin huoneeseen tulevia tavaroita laatikossa on.

5 Käytä värikoodia: keltaiset teipit ovat niissä laatikoissa, jotka sisältävät kylpyhuoneeseen meneviä tavaroita, sinisellä teipillä on merkattu keittiötarvikkeet.

Vinkit antoi Biltema