Liuskekivi on luonnonkivi, joka sopii pihatasojen ja polkujen materiaaliksi. Parhaimmillaan se on metsäisessä pihapiirissä, mutta sopii hyvin myös pienten kaupunkipihojen katemateriaaliksi.

Liuskekiviä on Suomessa louhittu 1930-luvulta lähtien esimerkiksi Nilsiällä ja Orivedellä. Liuskekivi olikin meillä erityisen suosittu 1940–1950-luvuilla. Vanhoja liuskekiviterasseja ja -pihoja voi nähdä sen ajan kaupunkikerrostalojen ja yksityisten talojen pihamailla.

Liuskekivi sopi hyvin modernistiseen arkkitehtuuriin. Sitä käytettiin paljon myös sokkelin, takan ja lattioiden verhoukseen sekä julkisivujen koristeluun.
Oriveden musta on perinteinen tumma, piharakentamiseen sopiva ja myös ajoneuvoliikennettä hyvin kestävä liuskekivi. Väritykseltään se on oikeastaan grafiitinharmaa, mutta märkänä mattamusta.

Värejä ja kokoja eri käyttöön

Eri paksuiset ja eri kokoiset liuskekivilajitelmat on tarkoitettu erilaiseen käyttöön. Alle 25 mm paksuiset kivet asennetaan aina laastiin ja sitä paksummat voidaan asentaa kivituhkalle.

Keskikokoiset (M) liuskekivet sopivat myös askelmiksi tai koristeeksi esimerkiksi kukkapenkkiin tai nurmikolle. Kivi kestää hyvin ihmisen painon, mutta piha-asennuksissa suositellaan käytettäväksi yli 2,5 cm paksujen liuskekivien käyttöä. Suuri liuskekivi soveltuu parhaiten liuskekivipatioiden ja liuskekivipolkujen tekemiseen. XL-kokoisella liuskekivellä voidaan tehdä yksittäisiä askelmia esimerkiksi nurmikolle ja se sopii erityisen hyvin suurille kivettäville alueille.

Kaikkein suurimpien liuskekivien liikuttamiseen tarvitaan konevoimaa ja niistä voi rakentaa esimerkiksi pihaportaita.

Oriveden mustasta liuskekivestä valmistetaan myös muurikiviä, joilla voidaan toteuttaa koosta riippuen reunakiveyksiä, kivimuureja kukkapenkkien ympärille tai rajauksia nurmikon ja kiveyksen välille.

Kierrätettävä luonnonmateriaali

Liuskemestarit Oy:n myyntijohtaja Arttu Jokinen arvioi, että liuskekiveä asennetaan nykyisin 30 000–50 000 m2 vuosittain. Luonnonkiven suosio kasvaa vuosi vuodelta.

”Luonnonkiveä syntyy jatkuvasti lisää maankamarassa ja varannot ovat lähes rajattomat. Luonnonkivi on helposti kierrätettävä rakennusmateriaali, jolle löytyy helposti uusi käyttökohde.”

Hän kertoo, että asiakkaat asentavat kivet yleensä itse, sillä liuskekivien asentaminen mielletään helpoksi.

”Vaikka asennettu kivi on hieman vinossa, se ei kokonaisuudessa tai käytössä niin haittaa.”

Asennettuna liuskekivi maksaa Jokisen mukaan noin 100 €/m2.

”Hintaan vaikuttavat haluttu laatutaso ja käyttötarkoitus. Painepesurilla huollettava sisäänkäynnin liuskekiveys kovine saumoineen tehdään huolellisemmin kuin takapihan grillauspatio nurmisaumoilla.”

Juttu on ilmestynyt TM Rakennusmaailmassa 2/20. Lue koko juttu digilehdestä.

Mieti liuskekivialuetta suunnitellessasi

  • Haluatko kovan epoksi- tai laastisauman vai vihreän nurmi- tai sammalsauman?
  •  Kivikokoa: paljon vai vähän saumoja?
  •  Pinnan tasaisuutta/luonnonmukaisuutta: urbaaniin ympäristöön saattaa sopia paremmin tasainen liuskekivi ja kesämökille luonnonmukaisempi kivi.