Keskustakirjasto Oodin aaltoileva kattomuoto näkyy jo Helsingin katukuvassa. Joulukuussa avautuvan kirjaston ”Kirjataivaaksi” nimetyssä rakennuksen kolmannessa kerroksessa on 14 kattoikkunaa.

Vaativassa kattoratkaisussa on geometrisesti muotoiltu alakatto ja 14 kattoikkunaa, joiden suppilon muotoiset valokuilut läpäisevät kattorakenteen. Akustisesti ja visuaalisesti yhtä vaativaa kattoratkaisua ei ole ennen Suomessa tehty.

Apuna tietomallinnus

Yli 5 000 neliömetrin yhtenäinen alakatto on tehty Rockfon Mono Acoustic -ratkaisulla, joka mahdollistaa tasovaihtelut ja kaarevat, saumattomat pinnat. Katossa ei ole yhtään identtistä neliötä.

”Kirjataivaan alakatto asennettiin paikalleen täysin käsityönä. Sekä työnjohto että asentajat kävivät hyvissä ajoin kouluttautumassa Rockfonin tehtaalla Belgiassa. Koulutuksen pääpainona oli löytää parhaat mahdolliset työmenetelmät, joilla kivivillalevyt saadaan muokattua mitä erilaisimpiin muotoihin”, toimitusjohtaja Niko Oinonen alakattourakasta vastanneesta Sisärakennustekniikka SRT Oy:stä kertoo.

”Tietomallinnus on monelle insinöörille arkipäivää, mutta Oodin työmaalla tietomallinnus oli ahkerassa käytössä myös alakattoasentajilla”, Oinonen jatkaa.

Design-alakatto asennettiin kattoon kiinnitettyihin, Saksassa valmistettuihin metallirankoihin. Kaareviin muotoihin asennettiin 40 millimetrin paksuisia kivivillalevyjä, joihin ruiskutettiin parin millimetrin vahvuinen pinnoite. Suunnitelmien mukaan sujunut toteutus kesti kymmenen viikkoa.

Kaupunkilaisten olohuone

Helsingin kaupungin rakennuttamasta keskuskirjasto Oodista halutaan elävä kohtaamispaikka keskelle Helsinkiä. Oodin rakennustyöt aloitettiin marraskuussa 2016, ja rakennus on valmis joulukuussa 2018. Kirjaston kustannusarvio on 98 miljoonaa uroa. Bruttopinta-alaltaan kirjasto on 17 250 neliömetriä.

Uudenlainen kirjasto on virikkeellinen monitoimitila, jossa ei tarvitse olla hiljaa.

”Pinnan piti olla sekä kova että sopivan huokoinen, jotta ääntä imeytyy alakattorakenteeseen. Juuri sopivan paksuisella ruiskutuspinnalla saatiin nämä molemmat todella haastavat vaatimukset täyttymään yhtä aikaa”, kertoo Rockfon Oy:n avainasiakaspäällikkö Markus Salin.

Kivivillainen materiaali ei sisällä mitään orgaanisia aineita eikä se ime itseensä kosteutta. Kivivilla ei toimi mikro-organismien kuten homeen kasvualustana, jolloin rakenteen homehtumisristi jää erittäin pieneksi. Kivivilla ei reagoi sisätilassa muuttuviin olosuhteisiin, joten se säilyttää sekä muotonsa että värinsä.