Jo joka kymmenes käytetty asunto Helsingissä maksaa yli puoli miljoonaa euroa.  Viime vuonna 11% käytettyjen asuntojen kaupoista Helsingissä ylitti puolen miljoonan euron kauppahinnan.

Pääkaupunkiseudun asuntokaupassa kysyntä siirtyy tasaisesti kalliimpiin hintaluokkiin. Erityisesti Helsingissä myydään nyt käytettyjä asuntoja, joiden hinta on yli puoli miljoonaa euroa. Tällaisten asuntojen kauppojen määrä Helsingissä on kasvanut viimeisen viiden vuoden aikana yli 70%. Tämä käyt ilmi Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto ry:n kauppaseurantaan perustuvasta markkinakatsauksesta.

”Kaupungistumiskehitys näkyy jo varmasti asuntokauppaluvuissa. Kehyskuntien hulppeiden pientalojen sijaan ostetaan isoja kalliita kerrostaloasuntoja kantakaupungista”, kertoo tutkimuksen toteuttaneen Kahdeksannen päivän toimitusjohtaja Jussi Karppinen.

Keskimääräinen välittäjäkauppa 280 698 euroa

Uusien asuntojen isot kauppamäärät ja kysyntä näkyvät myös käytettyjen asuntojen kaupassa. Rakentamisbuumin seurauksena on myyntiin tullut muutaman vuoden vanhoja asuntoja, jotka nyt kiinnostavat ostajia.  Viimeisen 12 kuukauden keskimääräinen välittäjäkauppa Helsingissä on ollut 280 698 euroa. Keskiarvo on noussut viidessä vuodessa 12,8%. Alle 200 000 euron arvoisten asuntojen kauppa on laskenut Helsingissä jo kolmen vuoden ajan. Myös Espoossa näkyy siirtyminen kallimpiin asuntoihin, sillä alle 200 000 euron asuntokauppojen määrä kääntyi siellä viime vuonna selvään laskuun.

”Espoossa metron aukeaminen on todennäköisesti kasvattanut sijoitusasuntokysyntää. Helsingissä edulliset asunnot ovat valuneet sijoitussalkkuihin jo jonkin aikaa, nähtäväksi jää onko sama kehitys alkanut myös Espoossa”, Karppinen sanoo.

Vantaalla asuntojen kauppamäärien kehitys on jatkanut tasaista kasvua myös edullisissa hintaluokissa.

Kahdeksas päivä toteuttaa puolivuosittain markkinakatsauksen, jossa tarkastellaan kiinteistönvälittäjien pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen) tekemiä käytettyjen asuntojen kauppoja. Tarkasteluaineistona on Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto ry:n (KVKL ry) hintaseurantapalveluun rekisteröityjä kauppoja. Palvelu kattaa noin 75 prosenttia kaikista tehdyistä kaupoista. Mukana ei ole rakennusyhtiöiden, tai yksityisten tekemiä kauppoja. Katsauksen tarkasteluajanjaksona on käytetty 12 kuukauden ajanjaksoa.