Helsingistä ollaan hyvää vauhtia kehittämässä maailman toimivinta älykaupunkia. Älyratkaisut tarjoavat mahdollisuuksia energian säästämiseen ja tyhjäkäytöllä olevien tilojen hyödyntämiseen kaikkien asukkaiden tarpeisiin. Viimeisimmät keinot tähän ovat kaupungin energia- ja ilmastokartta sekä Joustotilat-palvelu.

Älykkäällä 3D-kaupunkitietomallilla tehdyssä energia- ja ilmastoatlaksessa on suuri määrä rakennusten energiatietoja. Se sisältää muun muassa tietoja lämmitystavoista, tehdyistä peruskorjauksista ja energiatodistuksista. Lisäksi siinä on tiedot Heka Oy:n vuokrakerrostalojen kiinteistösähkön, kaukolämmön ja veden kulutuksesta.

”Näitä lukuja hyödyntämällä esimerkiksi taloyhtiöt tai isännöitsijät voivat verrata kiinteistön kulutusta muiden vastaavan ikäluokan rakennusten kulutuksiin, mikä kannustaa selvittämään erojen syitä”, kertoo ympäristösuunnittelija Petteri Huuska Helsingin kaupungin ympäristöpalveluista.

Atlakseen sisältyy VTT:n arvioima rakennusten laskennallinen energiankulutus, jota voi käyttää vertailuarvona oman rakennuksen peruskorjausta tai energiatehokkuusremonttia suunniteltaessa. Atlaksesta löytyy myös rakennuskohtainen aurinkoenergiapotentiaali, josta saa hyvän lähtötason säästömahdollisuuksien tarkasteluun.

”Energia- ja ilmastoatlas on väline kaupunkisuunnittelun ja päätöksenteon tueksi, kun arvioidaan, mille alueille ja minkä tyyppisiin energiatehokkuutta edistäviin toimiin kaupungin voimavaroja kannattaa suunnata”, selventää Huuska.

Suunnitelmissa on muun muassa lisätä malliin uusiutuvan energian potentiaaleja ja ilmastonmuutoksen sopeutumiseen liittyviä tietoja helpottamaan esimerkiksi rankkasateiden aiheuttamien tulvariskien hallintaa.

Ketteryyttä tilankäyttöön

Pääkaupunkiseudun toimistoista 14 prosenttia oli viime vuonna tyhjillään ilman käyttäjiä. Myös Helsingin kaupungilla on tiloja vajaalla käytöllä. Tilojen ketterä käyttö Airbnb:n tapaan voi kuitenkin lisätä kaupunkilaisten elämänlaatua ja luoda Helsinkiin uutta liiketoimintaa.

“Tilat palveluna ja niiden avaaminen digitalisaation avulla on älykaupunkikehityksen seuraava iso juttu. Visiona on, että tulevaisuudessa suuri osa kaupunkien yksityisestä ja julkisesta tilasta kuten kerhohuoneista, neukkareista ja juhlasaleista on reaaliaikaisesti kaikkien varattavissa”, Forum Virium Helsingin ohjelmajohtaja Veera Mustonen sanoo.

Juuri päättyneessä Joustotilat-hankkeessa luotiin malli palvelulle, jolla kaikki tilat saadaan helposti omatoimikäyttöön hyödyntäen digiratkaisuja, kuten älylukkoja sekä nettipohjaisia varaus- ja maksualustoja.

Mallia kokeiltiin Kalasatamassa, jossa Setlementtiasuntojen vuokrataloyhtiö avasi harrastetilansa kaikkien halukkaiden käyttöön. Ulkopuolisille tilavuokra on 20 euroa tunnissa, oman korttelin asukkaille tila on ilmainen. Varaukset ja maksut tehdään Flextila.com-palvelussa.

“Maksavia asiakkaita on lähes päivittäin. Uusimpia tulokkaita ovat lasten musiikkileikkikoulu ja tanssiryhmä”, Setlementtiasuntojen yhteisökoordinaattori Pirjo Peltosuo kertoo.

Joustotilat-hankkeen ansiosta yksin Kalasatamassa on nyt 15 joustotilaa, joihin tehtiin vuodessa yli 600 varausta. Mallia levitetään myös Tampereelle, Turkuun ja Ouluun. Joustotilojen oppeja jaetaan myös Euroopan laajuisesti EU:n Refill-hankkeessa.

Tiloja avaamalla Helsingistä tulee maailman toimivin älykaupunki. Joustotilojen myötä uusien tilojen rakentamisen tarve vähenee. Myös liikenteen päästöt vähenevät, kun vaikkapa lasten synttärikutsuille tai työntekoon tarvittavan tilan löytää aivan kotikulmilta.

Pyrkimyksenä on saada muun muassa koulut ja liikuntatilat helposti asukkaiden käyttöön. Joustotilat-hankkeen toteuttivat yhteistyössä Digitaalinen Helsinki, Flextila-yritys, Setlementtiasunnot, Helsingin kaupunginkirjasto, Helsingin kaupunkiympäristön toimiala ja Elisa.

Energia- ja ilmastoatlas on tehty osana Helsingin kaupungin 3D-projektia sekä mySMARTLife-hanketta, jonka toteuttavat Helsingin kaupunki (yhteistyössä Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY), Helen Oy, Forum Virium Helsinki Oy, Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy sekä Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy ja PK-yritykset Fourdeg Oy ja Salusfin Oy.

Vuoteen 2021 ulottuvassa hankkeessa ovat mukana Hampuri ja Nantes kumppaneineen. Euroopan komissio on myöntänyt yhteishankkeelle 18 M€:n rahoituksen. Helsingin toimenpiteiden osuus on 5,6 M€.