Nykyaikainen ilmalämpöpumppu on huomattavasti hiljaisempi kuin sen edeltäjät 10–15 vuotta sitten. Kaihtimien ja markiisien oikealla käytöllä voi vähentää huomattavasti viilennyksen tarvetta ja sähkön kulutusta.

Ilmalämpöpumpun sisäyksikön lisäksi myös ulkoyksikön on oltava hiljainen, kun omakotitaloalueille rakennetaan yhä tiheämmin ja kerrostaloissakin ulkoyksikkö sijoitetaan lähes aina parvekkeelle – lähelle naapureiden oleskelutiloja ja ikkunoita.

Laadukkaiden ilmalämpöpumppujen sisäyksikön äänenpaine on hiljaisella asetuksella vain 19–20 desibeliä eli ne tuottavat kuiskausta hiljaisempaa, tasaista huminaa. Sisäyksikön voi siis sijoittaa makuuhuoneeseen, jossa se myös puhdistaa sisäilmaa.
Lämpöpumppujen tekniikka on kehittynyt nopeasti ja etenkin ääneen on kiinnitetty tuotekehityksessä huomiota. Vielä 10–15 vuotta sitten sisäyksikkö saattoi pitää 10 dB kovempaa meteliä verrattuna nykyisiin laitteisiin, ja tuolloin äänekkäiksi arvioituja laitteita pidettäisiin nykyään suorastaan meluisina.
Modernin, laadukkaan ilmalämpöpumpun sisäyksikön äänitaso voi nousta täydellä teholla 41 desibeliin. Lukema vastaa suunnilleen lintujen laulusta syntyvää äänenvoimakkuutta.
Ääntä on pystytty vähentämään puhaltimen muotoilulla, vaimennetuilla asennuksilla ja myös invertteriohjauksella, joka mahdollistaa kierrosnopeuden pehmeän vaihtamisen.

Siirrettävät laitteet kovaäänisimpiä

Kaikkein äänekkäimpiä ovat halvat, siirrettävät jäähdytyslaitteet. Niiden äänitaso on esimerkiksi Kuluttaja-lehden mittauksissa ollut 58–66 desibelin tasolla. Melutaso, joka vastaa kovaäänistä keskustelua tai vieressä auki olevaa radiota.
Kerrostaloissa jäähdyttävän ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö sijoitetaan lähes aina parvekkeelle. Sekä naapureiden parvekkeet että tuuletusikkunat ovat siis lähellä, joten kovaäänistä laitetta ei parvekkeelle voi asentaa. Sama koskee erityisesti uusia pientaloalueita, joilla ulkoyksikön voi joutua sijoittamaan vastapäätä naapurin terassia tai makuuhuoneen ikkunaa.
Laadukkaan ilmalämpöpumpun ulkoyksikön äänenpaine on hiljaisella asetuksella 43 desibeliä, mikä vastaa kalusteisiin asennetun astianpesukoneen käyntiääntä.
Sekä ulkoyksikön sijoitusta että käyntiäänten hallintaa helpottaa myös mahdollisuus yhdistää useamman jäähdyttävän ilmalämpöpumpun sisäyksiköt yhteen ulkoyksikköön. Silloin yksi ulkoyksikkö voidaan sijoittaa äänien kannalta parhaaseen tai vähiten häiritsevään paikkaan vaikka autokatokseen. Silti sisällä eri tilojen lämpötilaa voi säätää erikseen.

Kaihtimet ja markiisit säästävät sähkölaskussa

2000-luvulla on koettu useita kesiä, jolloin päivälämpötila on pysynyt hellelukemissa yhtäjaksoisesti 3–4 viikkoa. Erityisen paljon kuumenevat kaupunkiasunnot ja huoneet, joissa on suuri ikkunapinta-ala.
Jäähdyttävän ilmalämpöpumpun voi asentaa lähes joka asuntoon, myös kerrostalossa, jos asunnossa on parveke. Ilmalämpöpumppu ei vaikuta talon ilmanvaihtoon, koska se vain kierrättää sisäilmaa sisäyksikön läpi.

Ilmalämpöpumppujen ohella aurinkosuojauksen avulla eli kaihtimia ja markiiseja käyttämällä hidastetaan tehokkaasti asunnon lämpötilan nousua. Kun ilmastointi kytketään päälle vasta kun on aivan pakko, eurooppalaisten rakennusten jäähdytykseen hurahtava energia voisi laskea vuoteen 2050 mennessä peräti 60 prosenttia Suomen Aurinkosuojaus ry:n mukaan.

Modernien, automaattisten kaihtimien ja markiisien avulla voidaan huomattavasti vähentää viilennyksen tarvetta ja sähkönkulutusta.

Euroopan aurinkosuojateollisuuden kattojärjestön ES-SO:n mukaan se tarkoittaisi 285 miljardin euron säästöä ja sadan miljoonan tonnin vähennystä taivaalle tupruaviin kasvihuonekaasuihin. Toisin sanoen 22 miljoonan auton vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä.
Kun kodissa on automatisoidut aurinkosuojat, jäähdytysjärjestelmää ei tarvitse huudattaa täysillä. Vähempikin teho riittää sisälämpötilan alentamiseen – ja energiaa säästyy.
Aurinkosuojauksen materiaalit ovat viime vuosina kehittyneet huimasti. Tehokas screenkangas heijastaa takaisin jopa 85 % auringon lämpösäteilystä. Yhdistettynä kirkkaaseen tasolasi-ikkunaan kankaan ominaisuudet tulevat parhaiten esiin.

Lähteet: Daikin Finland, Suomen Aurinkosuojaus ry

Lue lisää:

TM on testannut lämpöpumppuja jo yli 10 vuotta! Lue testit digilehdestä!

Ilmalämpöpumpun voi asentaa myös kerrostaloon

Ilmalämpöpumpun valinta: Näin vertailet tehoja

Ilmalämpöpumpun puhdistaminen on hyvä tehdä nyt

Ilmalämpöpumpulla jäähdyttäminen ei maksa paljon: ”Kesäiseen jäähdyttämiseen kuluu vain joitakin euroja”

Pidä ilmalämpöpumppu energiatehokkaana talvella

Melutason ylärajat öisin kello 22–7

Valtioneuvoston päätös melutason ohjearvoista / Asumisterveysasetus
• Taustamelusta erottuva melu 25 dB makuuhuoneissa
• Teknisten laitteiden aiheuttama melu asuinhuoneissa 33 dB
Uusilla asuinalueilla melutaso ulkona 45 dB, vanhoilla 50 dB