Seinämaalien kiiltoasteet ovat täyshimmeä, himmeä, puolihimmeä ja puolikiiltävä. Ammattilainen kertoo, miten nämä kiiltoasteet kotiseinillä käyttäytyvät.

Suomalaiset maalaavat kotinsa seinät mielellään valkoisella.

”Sisämaalien sävyissä ylivoimaisesti suosituin on tänäkin keväänä ja kesällä ollut valkoinen ja sen eri vivahteet”, K-Raudan tuotepäällikkö Timo Vanninen kertoo. Hän kuitenkin jatkaa, että rohkeampia ja tummempia sävyjä on alettu myös käyttää esimerkiksi makuuhuoneiden seinien maalaamisessa.

Kolme kiiltoastetta

Vaikka maalin väriksi valitsisikin valkoisen, on myös maalin kiiltoasteilla vaikutusta lopputuolkseen. Seinämaalien kiiltoasteet ovat täyshimmeä, himmeä, puolihimmeä ja puolikiiltävä.

”Himmeällä maalilla maalattu pinta näyttää vaaleammalta kuin kiiltävämmillä laaduilla maalatut pinnat. Täyshimmeä maali on myös armeliaampi, jos seinä on epätasainen”, Vanninen kertoo.

Kiiltoaste vaikuttaa myös maalaustyön jälkeen. Täyshimmeä maali on hyvä valinta, jos maalaamisesta ei ole vielä paljon kokemusta. Täyshimmeällä maalilla tilasta tulee rauhallinen, kun valo ei peilaa maalatuista pinnoista.

Yleensä kiiltävämmät maalit kestävät pesemistä ja pyyhkimistä kostealla himmeitä maaleja paremmin, mutta markkinoilla on myös erittäin kestäviä himmeitä maalilaatuja. Kiiltävämmällä maalilla maalatut pinnat on helpompi puhdistaa, koska niissä on himmeitä maaleja enemmän sideainetta.

”Puolihimmeää ja puolikiiltävää maalia käytetään yleensä keittiöissä, eteisissä ja porraskäytävissä. Himmeitä ja täyshimmeitä maaleja käytetään puolestaan makuu- ja olohuoneissa”, Vanninen sanoo.

Värisävyn valinta voi olla vaikeaa pelkän pienen värimalliliuskan perusteella. Sävyn valintaan kannattaa hankkia avuksi pieni 0,45 litran purkki mallia ja testata sävyn sopivuutta kotona oikeassa ympäristössä. Esimerkiksi K-Raudassa myytävän Cello Color Sample -värimallin voi sävyttää kaikkiin sisämaalikarttojen sävyihin.

Aloita yhdestä seinästä

Kun kodin seinien maalaamisen aloittaa, tärkeintä on hoitaa pohjatyöt hyvin, hankkia sopivat työvälineet ja tietää oikeat maalausvaiheet.

Maalaus kannattaa aloittaa suojauksella ja maalattavien pintojen puhdistamisella. Työvälineistä sivellin sopii kalusteisiin, ikkunan karmeihin ja rajaamiseen. Tela puolestaan käy etenkin suurien pintojen maalaamiseen kuten seiniin, kattoon ja sisäoviin.

Jos aiot maalata kaikki pinnat, aloita maalaus katosta.

”Perusohjeena on varata maalikaukaloon niin paljon maalia, että sillä saa käsiteltyä koko maalattavan alueen. Seiniä maalatessa kannattaa edetä noin puolenmetrin levyinen alue kerrallaan maalia seinälle levittäen. Levityksen jälkeen maalattava alue tasoitetaan samansuuntaisilla telan vedoilla esimerkiksi alhaalta ylöspäin”, Vanninen kertoo.

Lue lisää:

Näin maalaat kodin seinät, lattian ja katon

Väärä maali voi heikentää puutalon sisäilmaa