”Omakotitaloasuminen mielletään kalliiksi vaihtoehdoksi, joka sopii vain hyvätuloisille ja kasvukeskusten ulkopuolelle. Näin ei kuitenkaan tilastojen valossa ole”, toteaa Pientaloteollisuuden hallituksen puheenjohtaja Jari Malkamäki.

Uuden omakotitalon hankkiminen on neliöhinnaltaan lähes aina edullisempaa kuin perhekoon kerrostalo- tai rivitaloasunnon. Tilastojen mukaan myös asumiskulut ovat huomattavasti edullisempia omakotitalossa kuin muissa asumismuodoissa.

Pientaloteollisuus vertaili huhtikuussa 2020 asumiskuluja omakotitaloissa, rivitaloissa ja kerrostaloissa. Kyselyllä selvitettiin omakoti-, rivitalo- ja kerrostaloasukkailta keskimääräisiä asumiseen liittyviä kuukausittaisia, kuten sähkön ja muun energian kustannuksia, vesi- ja jätemaksuja, kunnossapitokustannuksia, veroja, vakuutuksia sekä muita kuluja.

Ok-talossa oltava valmis tekemään huoltotöitä

Hintavertailu paljasti, että omakotitalossa asumiskulut ovat asuinneliötä kohden noin alle puolet kerrostaloasukkaan kuluista. Omakotitalossa asumiskulut ovat 3,50 euroa neliömetriltä. Esimerkkinä 146 m²:n talossa kustannukset ovat 511 euroa kuukaudessa. Rivitalossa kulut ovat 5,70 euroa neliömetriltä, eli 87 m²:n rivitaloasunnossa asukkaat maksavat kuluja 435 euroa kuukaudessa. Kerrostalossa asumiskulu on 7,60 euroa neliömetriltä, joilloin 75 m2:n huoneistossa kokonaiskustannus on 570 euroa kuukaudessa.

”Vertailussa on huomioitava muun muassa se, että kerrostalossa yleensä huoltoyhtiö hoitaa sellaisia töitä, jotka omakotitalossa asukas tekee itse. Rivitaloissakin on eroja, sillä joissakin yhtiöissä on ulkopuoliset isännöitsijät ja huoltoyhtiöt. Jos on itse valmis tekemään joskus pieniä ylläpitotöitä, esimerkiksi lumitöitä, niin omakotiasuminen on ehdottomasti edullisin vaihtoehto”, toteaa Malkamäki.

Vertailussa verrattiin omakotitalon rakentamishintaa uuden rivitalon ja kerrostalon myyntihintoihin. Mukaan otettiin vuonna 2019 myydyt omalla tontilla sijaitsevat rivitalot sekä kerrostalokolmiot ja sitä isommat perheasunnot. Omakotitalo oli vertailussa kooltaan 146 m².

Vuonna 2019 koko maassa omakotitalon rakentamisen neliöhinta oli 2 320 euroa, tyypillisen tontin kanssa 3 290 euroa neliömetriltä. Rivitalon keskimääräinen neliöhinta oli koko maassa 3 583 euroa neliömetriltä ja kerrostalohuoneiston 5 294 euroa neliömetriltä.