Hirren ja kevytbetonin yhdistelmää hyödyntävä ja elinkaariajatteluun perustuva Valo-pientalokonsepti löytyi Jämerän ideakilpailusta.

Jämerän ideakilpailussa etsittiin innovatiivisia ratkaisuja LogRoc-konseptille, jossa yhdistyy kaksi yksiaineista rakennusmateriaalia, massiivikivi ja -hirsi. Konseptissa talojen kivirunko toteutetaan paloturvallisesta bauroc -kevytbetonista, ja hirren puupinta näkyy pientalon sisäosissa.

Suunnittelutoimisto Amerikassa suunnittelijana ja kestävän kehityksen asiantuntijana työskentelevän arkkitehti SAFA Susanna Leppänen lähti kehittämään Valo-talomalleja kantavien ulkoseinien sisään jäävä avoimen sisätilan ympärille. Kompaktien mutta avarien talojen arkkitehtoniset ratkaisut maksimoivat näkymät ja luonnonvalon.

Tuloksena on kolmen eri kokoisen muuntojoustavan pientalon sarja, joka perustuu materiaalitehokkuuteen, elinkaariajatteluun ja rakennuksen suuntaukseen.

Moduulikokoiset huoneet

Valo-pientalojen tilat voidaan erottaa neljään eri kokonaisuuteen. Tilakonsepti skaalautuu lähes rajattomasti, kun moduulikokoisia huoneita lisätään talon sivuihin ja päätyihin. Pienimpiä talomalleja voi myös yhdistää suoraan toisiinsa.

”Yksinkertainen suorakaide rakennuksen muotona parantaa lisäksi rakentamisen materiaalitehokkuutta”, Susanna Leppänen korostaa.

Ylikuumenemisen välttämiseksi Valo-talojen makuuhuoneet sijoittuvat pääosin itäpuolelle ja kattoikkunat mieluiten pohjoiselle lappeelle. Suuren terassin katosta osa on korvattu etelän puoleisia sisätiloja suoralta paahteelta suojaavalla pergolarakenteella.

hirsirakentaminen

Hirren ja kivirakenteen liitto

Susanna Leppänen sanoo, että massiivihirsi ja kevytbetonirakenne toimivat yksiaineisina hyvin yhdessä. Massiivirakenteen kyky varata ja luovuttaa lämpöä pienentää talon energiankulutusta ja parantaa sisäolosuhteita niin talvipakkasilla kuin kesähelteilläkin. Hygroskooppisina materiaaleina hirsi ja kevytbetoni pystyvät myös sitomaan ilmasta kosteutta ja luovuttamaan sitä vastaavasti takaisin.

Jämerä LogRoc on konseptina vielä uusi, mutta asiakkaiden keskuudessa se on herättänyt jo suurta kiinnostusta. Valo-talo esimerkiksi on helppo toteuttaa hyvin monenlaiseen ympäristöön. Vapaa-ajan asuntona se istuu loistavasti kallioiselle meren rannalle ja muodoltaan pitkulaisena se on helppo sijoittaa myös esimerkiksi lohkotulle, kapealle kaupunkitontille.

Lue lisää:

Kontiolta valmis rakennekonsepti puukerrostalorakentamiseen

Autonromuista kerätty teräs taipuu pyöräksi taloksi