Hirsirakentaminen: hirsimökkiä kunnostetaan uusilla hirsillä

Pienet, paikalliset ja tinkimättömän taitavat…

Hirsirakentamisen taito elää ja voi hyvin Suomessa.  Koko maan mitalla toimii lukuisia paikallisia hirsiyrityksiä, joissa tehdään töitä tinkimättömällä kädentaidolla. Pieni yrityskin voi olla myös monipuolinen ja valtakunnallinen.


Katso tästä hirsirakentajataulukko>>


Kun Virtasen perhe pohtii hirsitalokauppaa, mieleen juolahtaa ensin pari isoa firmaa. Otsonkuvalla varustettu ja muutamat muut isot hirsimogulit hallitsevat mainontaa, mielikuvia ja sitä kautta markkinoita.

Potentiaalisen ostajan ajatuskuvio etenee tyypillisesti niin, että koskapa nuo sadat ja tuhannet ovat hankkineet tupansa tuolta isolta, se on varmasti hyvä ja edullinen. Niinpä Virtasen perhe laittaa tarjoukset vetämään muutamalle isolle, vertailee ja tekee ostopäätöksensä.

Virtasia ei ole syytä moittia, eikä isoja hirsirakentamisyrityksiäkään. Vertaileva ja kilpailuttava kauppatapa on hyvä, pääasia, että tuote ja hinta ovat kunnossa. Siitä huolimatta käytäntöön soisi lisää laveutta.

Kuluttaja ansaitsee paljon hyviä ja erilaisia vaihtoehtoja. Hirsirakentamisessa erilaisuus voi näkyä esimerkiksi puun ja työn laadussa, talomalleissa, toimitustavoissa ja kohteen yksilöllisessä räätälöinnissä.

Oman hirsitalon tai -mökin hankkiminen tai vaikkapa suvun vanhan savusaunan siirto on useimmille ainutkertainen operaatio. Sille kannattaa kysellä, kartoittaa ja katsella rauhassa sitä sopivinta ja parasta tekijää. On hyvä olla ajoissa liikkeellä. Hyväksi havaittujen hirsirakentajien tilauskirjat täyttyvät vauhdilla.

Paikalliset pienyrittäjät esille

Joskus se pienin ja paikallisin voi olla paras. Koko maan mitalla toimii suuri määrä erilaisia hirren parissa toimivia rakentajia. Osa pelkästään pystyttää, jotkut tekevät aivan kaikkia hirteen liittyviä uudisrakennus-, siirto-, korjaus- sekä kunnostustyötä.

Jotkut yrittäjistä toimivat mies ja kirves -periaatteella. Yhteystiedoissa mainitaan usein vain kännykkänumero, ja kännykkään mies vastaa, kunhan metsästä tai tontilta soiton kuulee.

Kaupungissa asuvan, sähköiseen toimintatapaan tottuneen istumatyöläisen kannattaa tiedostaa, että sähköpostiyhteys, viimeisen päälle viritetty yrityksen nettisivu ja kiiltävä mainosmateriaali eivät ole välttämättä hirsiyrittäjän osaamisen mittoja. Joskus kannattaa nähdä vähän vaivaa, ja antaa sen kännykän soida, kunnes taituri pääsee puhelimeen.

Hirsiyrittäjät ovat perinnetietoista väkeä, mutta monella on toki tietotekniikka käytössä. Perheyrityksessä tiedot ja taidot siirtyvät luontevasti isältä pojalle ja pojalta isälle.

Pieni yritys voi olla myös monipuolinen ja valtakunnallinen. Esimerkiksi Maaningan Tavinsalmelta voi löytyä juuri oikea Suomen Perinnehirsi -mies tekemään perinnettä ja innovatiivista ilmettä taidolla yhdistävää Wiikinkihalli-torimyyntikatosta Länsi-Turunmaan kaupunkiin. Kiitosta kerännyt tervalla silattu rakennus komeilee Nauvon torilla.

Lue hirsirakentamisesta lisää TM Rakennusmaailman numerosta 4E/09, joka ilmestyi 27.5.