Vanhan hirsirakennuksen siirto saattaa kiinnostaa. Projekti onnistuu, kun kehikko on kunnossa, rakennuslupa järjestetty, tekijällä osaamista ja kaikilla osapuolilla pitkäjänteisyyttä.

Hirsitalon siirtäminen on ammattilaisten mukaan rakentamisen maraton. Työtä on todennäköisesti paljon enemmän kuin arvaakaan. Lopputuloksena on kaunis, hengittävä, kestävä ja koeteltu koti. Jos perinnetalo on kestänyt elämää esimerkiksi sata vuotta ennen siirtoa, hyvällä ylläpidolla käyttöikää saattaa tulla toinen puoli lisää uudelleenpystytyksen jälkeen.

Perinnetalon siirtäminen voi olla tekijöilleen sydämen asia ja kulttuuriteko. Projekti on todennäköisesti työläs eikä tekemistä aina voi perustella järkisyin. Kustannukset saattavat nousta uudisrakennuksen tasolle ja työmäärä on pakettitaloon verrattuna suuri. Hirsikehikon siirto ja uudella paikkakunnalla hirsien kokoaminen vaativat osaamista, järjestelmällisyyttä, sitkeyttä ja pitkäjänteisyyttä.

Pidä kiinni alkuperäisestä

Hirsitalon siirtämisestä kiinnostunut joutuu kaivamaan tietoja useista lähteistä ja pieni pala kerrallaan. Hirrestä tehtyjä perinnetaloja, saunoja, aittoja muita rakennuksia muutetaan paikasta toiseen kymmenittäin tai jopa sadoittain joka vuosi.

Talolle pitää saada rakennuslupa sen jälkeen, kun sopiva hirsikohde on löydetty. Rakennusvalvonta rinnastaa kehikon siirtämisen ja uudelleen pystyttämisen uudisrakentamiseen. Projektiin tarvitaan pääsuunnittelija, valvoja ja vastaava mestari kuten uuden omakotitalon rakentamiseenkin. Perustusten teko ja esimerkiksi talotekniikka tarvitsevat omat osaajansa.

Hirsitalon siirtäjä joutuu myös miettimään rakennustekniikkaa. Halutaanko taloon nykyajan tekniikkaa, koneellista ilmanvaihtoa, vesikalusteita ja muovimateriaaleja. Päätöksiä joutuu tekemään, kuinka vanhaan rakennustapaan saadaan yhdistettyä mukavuuksia niin, että ne eivät turmele rakenteita ja talon ilmettä.

Kehikon pystytys ammattilaisille

Kehikon pystyttäminen kannattaa antaa perinnerakentamisen ammattilaisten tehtäväksi. Heillä on taito, halu ja osaaminen työn hoitamiseen. Usein hirsirakennukseen asennetaan kosteutta tuottavia toimintoja kuten vessatilat, suihku ja kenties sauna. Märkätilat kannattaa sijoittaa omaan tilaan ja erilleen, vedeneristys tehdä kunnolla ja pesutilaksi valita esimerkiksi suihkukaappi.

Tietoa hirsirakentamisesta jakavat muun muassa hirsitaloja veistävien yhdistys Suomen Hirsitaito ry, taloteollisuutta edustava Hirsitaloteollisuus ry ja hirsirakentamista edustavat perinneyhdistykset. Juho Kuorikoski ja Leo Lönnroth kirjoittivat tietokirjan hirsirakennuksen tekijälle. Hirsitalo muuttaa on kustannusyhtiö Moreenin kustantama opas rakennusprojektista kiinnostuneelle.