Muusikko, näyttelijä Paula Vesala on valinnut Olympiastadionin peruskorjauksen vuoden 2020 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi.

”Tämä kansallinen monumentti ei ole vain katseltava patsas. Sen seinien sisällä tapahtuva toiminta muodostaa niitä elämämme erityisiä hetkiä: kohokohtia, sitkeää harjoittelua, pettymyksiä, hikeä, hurmosta, voittoja ja häviöitä. Monenkirjavan käyttäjäjoukon – siis meidän kaikkien – tarpeita on pyritty ottamaan huomioon, mutta vanhan rakennuksen ehdoilla”, kertoo Paula Vesala.

Arkkitehtitoimisto K2S:n ja Arkkitehdit NRT:n suunnittelemassa urakassa paitsi säilytettiin stadionkokonaisuus, myös lisättiin laajennusosia ja katettiin kaarrekatsomoita.

”Peruskorjatuissa tiloissa huomaa pysähtyvänsä ihailemaan niin huolella kunnostettuja pienen pieniä yksityiskohtia kuin uusien tilojen kuten stadionin alle louhittujen harjoittelusalien materiaalivalintoja, sekä näyttäviä aikansa rakenteita kuten alkuperäistä katsomon katosta, jonka säilyttäminen ja kunnostaminen on ollut varsinainen uroteko. Uudet rakenteet täydentävät Olympiastadionia mutta eivät pyri tuomaan siihen yllätyksiä, vaan tukevat tyylikkäästi stadionin alkuperäistä ja myöhempien rakennusvaiheiden henkeä.”

”Olympiastadionin taika on paitsi tallella, saanut vain lisää loistetta”, Vesala kiittää.

Suomalainen urheilupyhättö

Vuonna 1933 Yrjö Lindegren ja Toivo Jäntti voittivat työllään arkkitehtuurikilpailun Olympiastadionin suunnittelusta. Vuonna 2016 alkaneen peruskorjauksen suunnittelu toteutettiin yhteistyössä Museoviraston edustajien kanssa.

”Haasteena oli luoda toimiva ja eläymyksellinen kokonaisuus, jossa uusi ja vanha, eri toiminnoista lähtevä arkkitehtuuri täydentää toisiaan aina detaljitasolle saakka”, kohteen pääsuunnittelijoina toimineet arkkitehdit Kimmo Lintula (K2S) ja Kari Raimoranta (Arkkitehdit NRT Oy) kertovat.

Arkkitehtisuunnittelusta vastasivat Arkkitehtitoimisto K2S Oy:ssä Kimmo Lintula, Niko Sirola, Mikko Summanen sekä Arkkitehdit NRT Oy:ssä Kari Raimoranta, Teemu Tuomi, Tom Lindholm, Juuso Hatakka, Emmi Jääskeläinen, Jouni Karttunen, Tuula Olli ja Kristiina Suoniemi. Projektiarkkitehteina toimivat Juha Sundqvist (K2S) ja Tom Lindholm (NRT).

Tämänvuotisen Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon ehdokkaita olivat Olympiastadionin peruskorjauksen ohella Aalto-yliopiston uusi kampusrakennus Otaniemessä, K-Kampus Helsingin Kalasatamassa ja Kotkan Toritalo.

Lue lisää:

Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoehdokkaita yhdistää käyttäjän huomioiminen