Siisti ja hoidettu piha lisää kiinteistöjen arvoa ja parantaa viihtyisyyttä, hoitamaton taas tulee kalliiksi. Tuoreen tutkimuksen mukaan asuinkiinteistöt voivat säästää jopa lähes 10 000 euroa panostamalla pihojen hoitoon.

Rakennetut viheralueet eivät selviä siisteinä ilman hoitoa. Valmistumisen jälkeiset kaksi-kolme vuotta ovat erityisen tärkeitä pihan hoidon kannalta. Silloin viheralueet tarvitsevat erityistä huomiota ja säännöllistä hoitoa. Mitä paremmin alkuajan hoito tehdään sitä helpompaa ja kustannustehokkaampaa jatkohoito on.

Kustannuserot käyvät ilmi Heidi Kiurun opinnäytetyössä Asuinkiinteistöjen viheralueiden hoidon jatkuvuuden takaaminen. Tehdyssä kustannusvertailussa pihan säännöllisen kahden vuoden takuuajanhoidon kustannukset ovat 8 000 euroa. Kun piha jätetään hoitamatta ja peruskunnostetaan parin kolmen vuoden jälkeen, kustannukset voivat helposti jopa tuplaantua.

Säännöllisesti hoidettujen pihojen hoidon hinta asuinneliöittäin laskettuna kahdelta vuodelta oli Kiurun mukaan halvimmillaan 1,18 euroa, kun hoitamattoman ja peruskunnostetun pihan neliöhinta oli yli 5,25 euroa.

Viheralueiden takuuaikaisiin hoitotöihin kuuluvat muun muassa nurmialueiden hoito, istutusten kastelu ja kitkentätyöt, lannoitukset, reunojen kanttaukset, kuolleiden taimien uusinnat ja puiden ja pensaiden leikkuut.

Säännöllinen hoito vähentää korjaustoimia

Tehdyssä vertailussa pihojen hoitotasosta käy selkeästi ilmi, että viheralueet kannattaa hoitaa niin hyvin, että niitä ei tarvitse heti korjata. Hoitamatta jättäminen ja niiden korjaaminen jälkikäteen on kalliimpaa kuin säännöllinen ammattitaitoisen hoidon tilaaminen. Kestävän kehityksen mukaista on myös se, että jo kertaalleen istutettuja taimia ei tarvitse vaihtaa uusiin vain sen vuoksi, ettei niitä hoideta.

”Jos piha tarvitsee hoitoa, kannattaa kääntyä viheralan ammattilaisten puoleen. Monet viheralan yritykset ja ammattilaiset tarjoavat hoito- ja konsultointipalvelua pihojen oikeaoppiseen hoitoon. Jo nopea konsultointikäynti voi olla ratkaiseva pihan kunnon ja hoitokustannusten kannalta”, toteaa Viherympäristöliiton toiminnanjohtaja Annina Vuorsalo.

Lue lisää:

Helppohoitoiset havupuut pysyvät vihreinä läpi vuoden