Suomessa kahdeksan homekoiraa on läpäissyt tasontarkastusjärjestelmän testin. Myrsky on yksi niistä.

Saksanpaimenkoira Myrsky istuu tyytyväisenä farmariauton perässä ja katselee avatun taka-
luukun suojista elämää aamu-
auringossa paistattelevalla pellolla. Isäntä, ohjaaja Tomi Vahekoski on mennyt yksin vuonna 2013 valmistuneeseen omakotitaloon kartoittamaan mahdollisia homeongelmia.

”Minkälainen perustus talossa on? Onko salaojaputket? Onko rännit? Minkälaiset eristykset talossa on – entä kattorakenne? Onko ollut muurahaisia?” Tomi Vahekoski kyselee pöydän ääressä vastapäätä istuvalta talon omistajan edustajalta. Hän täyttää samanaikaisesti lomaketta, jonka avulla varmistuu, että kaikki oleelliset kysymykset tulevat kysyttyä ja talon rakenne selvitettyä perinpohjin.

Muurahaiset saattavat Tomi Vahekosken mukaan olla merkki kosteusongelmista, jos muurahaisia on muulloin kuin keväällä. Tässä talossa ei muurahaisia ole näkynyt.

Kun talon piirustuksiin, rakenneleikkauskuviin ja rakennustapaselosteeseen on tutustuttu, paperit on täytetty ja keskustelut talosta käyty, alkaa varsinainen talon tutkiminen. Tomi Vahekoski laittaa hiilidioksidimittarin keittiön työpöydälle mittaamaan sisäilman hiilidioksidipitoisuutta: mittarin lukema kertoo talon ilmanvaihdon toimivuudesta. Sen jälkeen hän tutkii keittiön, wc:n, suihkutilan ja kodinhoitohuoneen vesipisteet huolellisesti sekä mittaa kosteiden tilojen lattian mittarilla, joka ilmaisee pintakosteusprosentin. Toisella mittarilla hän tarkistaa kosteusprosentin syvemmältä rakenteesta.

”Hyvältä näyttää”, hän kommentoi.

Vesipisteet tutkittuaan hän käy läpi kaikki talon huoneet ja löytää makuuhuoneen vieressä olevasta vaatehuoneesta lattiakaivon.

”Tähän on varmaankin pitänyt rakentaa sauna”, hän toteaa ja jatkaa, että kuiva
kaivo ei haittaa mitään. Joskus tulevaisuudessa tähän on mahdollista rakentaa sauna, jos sellaiselle tulee tarvetta.

Talon omistajien edustaja vahvistaa, että saunaa ei haluttu taloon.

Myrsky osaa hommansa

Kun talo on tutkittu, on aika hakea paikalle Myrsky, joka on istunut yksin autossa alkukartoituksen ajan. Pellolla hyppivät jäniksetkään eivät ole saaneet sitä liikahtamaan autosta mihinkään, vaikka takaluukku on auki. Se on töissä ja tietää sen. Ohjaaja antaa Myrskyn ensin juoksennella tontilla aivan rauhassa – sitten lähdetään sisälle töihin. Koira on tyynen rauhallinen eikä kiinnitä ihmisiin minkäänlaista huomiota.

Homekoirien koulutustekniikka on Tomi Vahekosken mukaan sama kuin huume-, ruumis-, pommi- ja rahakoirilla. Oikeastaan vain haju ja ohjaajan pohjatietämys muuttuvat.

”Homekoiran ohjaajan pitää ymmärtää rakennusteknisiä asioita, kun taas huumekoiran ohjaajan täysin eri asioita”, hän sanoo.

Myrsky tietää täsmälleen tehtävänsä. Ohjaaja pysyttelee taustalla ohjatessaan hienovaraisesti koiraa, joka tutkii kaikki huoneet. Se suorittaa tehtävänsä kuuliaisesti ja huolellisesti mutta vaikuttaa hieman välinpitämättömältä.

”Välinpitämättömyys on hyvä merkki talon omistajille”, Tomi Vahekoski sanoo.

”Jos koira on innoissaan ja kiihtynyt tai jos se nuuhkuttaa, vinkuu ja raapii, se on haistanut sitä, mitä se etsii.”

Nyt Myrsky oli tyynen rauhallinen koko etsinnän ajan.

”Tämä on harvinaista – jos meidät kutsutaan paikalle ihmisten oireiden vuoksi, yleensä löytyy jonkinlaisia kosteusongelmia. Tässä tapauksessa oireet johtuvat jostain muusta kuin talosta.”

Harvinainen työpäivä

Tomi Vahekoski miettii vielä, että talon alapohjan läpiviennit on saatettu jättää tiivistämättä. Jos läpivientien tiivistyksiä ei ole tehty, erityisesti talvella talon sisäilmaan voi ajoittain nousta ilmavirta alapohjarakenteen alta. Silloin kyseessä ei ole vaurio rakennuksessa vaan talon alla olevat epäpuhtaudet. Jos talon alle on jätetty esimerkiksi rakennusjätettä, se voi ajan mittaan homehtua ja aiheuttaa sisäilmaongelmiakin, jos ilmaa pääsee taloon.

Tomi Vahekoski ryömii luukun kautta vielä talon alle tutkimaan tuulettuvaa alapohjaa. Perustuksessa on käytetty ontelolaattoja.

”Arvasin oikein”, hän sanoo noustessaan luukusta ylös. Sähkönsyöttöjen läpiviennit on jätetty tiivistämättä. Onneksi niiden tiivistäminen on helppo homma.

Alapohjarakenteiden alla maaperässä on Tomi Vahekosken mukaan lähes 100-prosenttinen kosteus, lämpöä ja ravinteita, joten homeiden esiintyminen on varsin yleistä alapohjarakenteiden alla, vaikka rakennusjätteitä ei olisikaan.

”Vaikka homeet maaperässä ovat normaaleita, normaalia ei ole, että ne vedetään asuintiloihin ilmavuotoreittien kautta.”

Vuonna 2013 rakennetussa talossa ei ole mitään homevaurioon viittaavaa – ei myöskään rakenteellisia riskejä. Päivä on harvinainen Tomi Vahekosken työssä.

”Hometutkimuksen tulosten kertominen asiakkaalle ei aina ole helppoa – joskus tulokset järkyttävät tilaajaa, vaikka onneksi ongelmiin on yleensä selkeä ratkaisu ja korjausehdotus.”

Juttu on ilmestynyt TM Rakennusmaailma 1/17 -lehdessä. Lue koko juttu digilehdestä.

Tasontarkastusjärjestelmä testaa homekoiraohjaajan ja koiran toiminnan

Homekoirien tasontarkastusjärjestelmä pyörähti käyntiin ympäristöministeriön Kosteus- ja hometalkoiden aikana. Järjestelmän luomiseksi saatiin ympäristöministeriön rahoitusta.

”Loimme järjestelmää yli vuoden ajan ja lausuntokierroksia käytiin pitkään: mukana oli erilaisia asiantuntijoita, kuten virkakoiraohjaajia, rakennusterveysasiantuntijoita ja terveystarkastajia. Ensimmäinen virallinen tasontarkastuskoe järjestettiin viime vuonna – aikaisemminkin tasokokeita oli jo pidetty muutamana vuonna”, Suomen Homekoirayrittäjät ry:n puheenjohtaja Jussi Grönman kertoo.

”Tasokokeeseen kuuluu kolme etsintäkoetta, hajuerottelukoe ja kirjallinen koe, jonka yksi olennainen osa on ilmanvaihto. Kaikille alan yrittäjille avoin koe järjestetään kerran vuodessa. Jos haluaa pitää taso-testin voimassa, homekoiraohjaajana työskentelevän tulee uusia testi koiransa kanssa joka toinen vuosi, kunnes koira on kahdeksanvuotias. Yli kahdeksanvuotiaan koiran ei enää tarvitse käydä kokeessa, koska se osaa jo hommansa. Koira ei saa tehdä kokeessa yhtään virhettä. Kätköistä sen pitää löytää 80 prosenttia.”

Jussi Grönman on toiminut noin 20 vuotta virkakoirapuolen ohjaajana. Hän kannustaa tasokokeesta kiinnostuneita homekoiraohjaajia osallistumaan siihen.

”Tasokoetta ei tarvitse pelätä. Jos koira toimii omasta mielestä hyvin työtehtävissä, kokeeseen kannattaa tulla. Tasokoe kertoo vain sen, että koira tekee työnsä luotettavasti.”

Homekoirina toimii erirotuisia koiria, muun muassa saksanpaimenkoiria, jackrussellinterriereitä ja kettuterriereitä.