Homepölysiivous on välttämätön osa sisäilmaongelmaisen rakennuksen saneerausta. Siivous jää kuitenkin usein tekemättä, koska sitä ei ole huomattu budjetoida.

Homepölysiivouksella parannetaan sisäilmaa jo saneerauksen yhteydessä. Usein oikeanlaisella homepölysiivouksella voidaan pelastaa myös suuri osa irtaimistosta. Ala on vielä uusi, vaikka sisäilmaongelmaisia kohteita saneerataan jatkuvasti ympäri maata.

”Oikein tehdyllä homepölysiivouksella voidaan parantaa sisäilman laatua. Tästä asiasta on selvää näyttöä”, homepölysiivouksen asiantuntija Jari Välimaa kertoo.

Välimaa kiinnostui alasta kuusi vuotta sitten luettuaan lehtiartikkeleita homekouluista ja päädyttyään mukaan homekohteiden puhdistusprojekteihin. Nyt hän kouluttaa alalle uusia ammattilaisia.

Homepölysiivous on varmistus puhtaudesta ennen tilojen käyttöönottoa. Sen avulla varmistetaan, etteivät mikrobit leviä saneerattavassa kohteessa paikasta toiseen rakennustöiden aikana. Ilman ja pölyn liikkeitä hallitaan osastoivilla väliseinillä ja alipaineistuksella. Pölynhallinnan lisäksi joka paikka siivotaan käsityönä.

Desinfiointi tehotonta

Aina rakennuksen sisäilma ei ole kunnossa saneerauksen jälkeen. Joskus syy voi löytyä siitä, että homepölysiivous on jäänyt tekemättä. Jari Välimaa on omassa työssään törmännyt myös kohteisiin, joissa homepölysiivous on tehty väärillä aineilla ja menetelmillä.

”Siksi on tärkeää kouluttaa alalle ammattilaisia. Yhtä tärkeää on, että myös siivoustyötä ostavat, kuten siivoustyön johtajat, tuntevat homepölysiivouksen käytännöt ja pystyvät näin valvomaan työtä rakennuksilla”.

Aiemmin kosteusvauriokohteita puhdistettiin kemikaaleilla. Kun tutkittiin desinfiointiaineiden käyttäytymistä rakennusten pinnoilla, huomattiin, että puhdistamisesta huolimatta pinnoille jäi elämään mikrobeja. Desinfiointi kääntyi itseään vastaan, kun elintilaa saivatkin ihmiselle haitalliset mikrobityypit.

”Homepölysiivousta ei ole välttämättä budjetoitu korjausurakkaan ja se jää siksi tekemättä. Myös asenteissa on korjaamisen varaa. Pölynhallinta pitää ottaa tosissaan läpi koko saneerausvaiheen, eikä pelkästään loppusiivouksessa”, Välimaa painottaa.

Koulutukseen jonoa

Homesiivouksen koulutukseen on ollut ruuhkaa. Mukana on niin työllistäviä yksityisyrittäjiä kuin kaupunkien käyttämien puhdistuspalveluyritysten työntekijöitä. Alan kasvunäkymät ovat hyvät, ja ammattitaitoisille riittää ilmeisesti töitä.

”Kaksi kolmasosaa siivouksesta on vuorovaikutusta ja asiantuntijuutta. Siksi koulutuksessa painottuvat sidosryhmäyhteistyö ja tiedottaminen. Myös työturvallisuus on tärkeää”, Jari Välimaa sanoo.

Suomessa alan koulutusta järjestää Rastor. Homepuhdistuksen asiantuntijavalmennus on osa kiinteistöpalvelujen ammatillista perustutkintoa. Lisää tietoa koulutuksesta verkkosivuilla: http://www.rastor.fi/mocle.