Kalliita horminkorjauksia myydään kiinteistön omistajille kyseenalaisin keinoin. Mikäli tarkastus tehdään nopeasti ja päälle tarjotaan heti kallista korjausta, asiaan kannattaa suhtautua varauksella, kehottavat Nuohousalan Keskusliitto ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö.

Hormin korjaustarpeen määrittely kannattaa antaa alueen nuohoojalle. Hän on alan ammattilainen, tuntee rakennustekniikkaa ja osaa neuvoa paloturvallisuuteen liittyvissä asioissa. Tarjouksen hormin korjaamisesta voi pyytää usealta urakoitsijalta.

”Nuohoojan tekemä tarkastus kertoo, onko korjattavia vikoja ja tarvitaanko hormin kunnostusta. Tarjous kannattaa pyytää vähintään kolmelta urakoitsijalta eikä ensimmäiseen tarjoukseen tarvitse langeta”, Nuohousalan Keskusliiton toimitusjohtaja Juhani Jyrkiäinen kertoo.

Hormien kunnossapito ja vaurioiden korjaaminen kannattaa. Toimiva tulisija ja hyvin vetävä savupiippu on käyttäjän ja myös ympäristön etu. Tulisija lämmittää rakennusta suunnitellulla tavalla ja puista saadaan paras mahdollinen lämpöarvo. Kun puut palavat riittävässä lämpötilassa, ympäristöön tulee vähän päästöjä. Kunnossa olevat laitteet ehkäisevät myös tulipaloja.

Osaamista koulutuksella

Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK järjestävät yhdessä koulutustilaisuuksia asentajille ja myyjille. Tavoitteena on lisätä paloturvallisuusosaamista, neuvoa tulisijojen ja savuhormien yhdistämistä ja vähentää tulisijoista ja savupiipuista alkaneita tulipaloja.

”Koulutukseen osallistuminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että yrityksellä olisi valtuutus tai pätevyys tehdä hormitarkastuksia tai tarjota korjauspalveluita”, SPEKin turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino sanoo.

Vuosi takaperin tammikuussa oli kovia pakkasia ja rakennuksia lämmitettiin aktiivisesti. Tuolloin syttyi yli 300 asuntopaloa, ja näistä 40 prosenttia johtui tulisijan väärästä käytöstä. Takassa ja uunissa kannattaa polttaa kohtuudella puita eli korkeintaan pari pesällistä kerrallaan.

Savuhormi pitää nuohota

Kevythormit kuten teräshormit voivat olla paloriski mikäli niihin kytketään liian tehokas lämmönlähde eikä turvaetäisyyksistä ja paloturvallisuudesta huolehdita. Myös savupiippujen ja – hormien nuohouksesta tulee huolehtia. Omakotitalon savuhormi nuohotaan kerran vuodessa ja kesämökin kolmen vuoden välein.

Lämmityksessä kannattaa pitää maltti mukana. Liian nopeasti ja liian paljon ei saa lämmittää. Mikäli tulta pidetään yllä kaiken aikaa, muurattu hormi ei ehdi viilentyä. Kevythormiin liitetty tulisija voi tuottaa äkillisesti niin paljon lämpöä, että välipohjan läpivienti kuumenee liikaa. Rakennuspalo voi alkaa myös hormin nokipalosta, jos savupiippua ei ole nuohottu.

Lue lisää paloturvallisuudesta ja savupiipun tarkastuksesta näistä TM Rakennusmaailman artikkeleista.