Oman asunnon kesävuokraaminen toiselle kasvattaa suosiotaan. Kotivakuutus yleensä kattaa erilaisia vahinkoja, mutta ei aina.

Moni suunnittelee ja useat vuokraavat kotiaan oman kesälomansa ajaksi. Esimerkiksi suuret yleisötilaisuudet kuten musiikkitapahtumat tai urheilukilpailut kasvattavat majoituspaikkojen kysyntää. Mikäli oma matka on edessä, kodin vuokraaminen saattaa houkutella. Rakennuksen vakuutusturva on syytä pitää ajan tasalla, jos miettii asunnon luovuttamista toiselle.

”Kotivakuutus korvaa vahingot siihen valitun turvan mukaisesti. Jos vuokranantajalla on laaja irtaimistovakuutus, myös esimerkiksi vuokralaisen vahingossa rikkomat esineet korvataan”, LähiTapiolan Jussi Korpelainen kertoo.

Vuokranantajan kotivakuutus on voimassa normaalisti vuokrattaessa omaa asuntoa tilapäisesti ja lyhytaikaisesti toiselle henkilölle. Jos olet lähdössä omalle matkalle ja olet vuokrannut kotisi esimerkiksi Airbnb-palvelussa, vakuutus on yleensä voimassa.

Lisävakuutus vuokraustoimintaan

Rakennukseen tarvitaan oma erillinen vakuutus eikä kotivakuutus riitä, jos asunnon pääasiallinen käyttötarkoitus on vuokraustoiminta. Erillinen vakuutus on tarkoitettu vuokranantajille. Se tarjoaa muita vakuutuksia kattavamman turvan ja korvaa vahinkoja tavanomaista enemmän.

”Huoneistoturvavakuutus korvaa laajimmillaan myös vuokralaisen tahallaan aiheuttamat vahingot asunnon pinnoille kuten esimerkiksi parketille tai tapetille. Turva on kotivakuutusta kattavampi irtaimistolle”, Jussi Korpelainen sanoo.

Vuokranantajan kannalta ikävimpiä tilanteita ovat tapaukset, kun asunnon vuokrannut henkilö rikkoo paikkoja tahallaan ja aiheuttaa muutakin vahinkoa. Kotivakuutus ei tällaisessa tapauksessa riitä, sillä sen suoja kattaa vahingonteon vain murron yhteydessä.

Mitä tavallinen kotivakuutus yleensä korvaa?

1. Rikkoutuminen: vahingossa rikkoutunut kodinkone korvataan.

2. Varkaus: yleensä ei korvata varkautta, ja riski jää vuokranantajalle.

3. Vesivahinko: vastuuvakuutus korvaa yleensä rakenteiden vesivahingot.

4. Tulipalo: palo-, noki- ja savuvahingot yleensä korvataan.

5. Ilkivalta: tahallisia vahinkoja ja ilkivaltaa ei korvata tavallisella kotivakuutuksella.