Taloyhtiöiden huoneistokohtaiset vesimittarit ja kulutukseen perustava laskutus tulevat lokakuussa lain mukaan pakollisiksi.

Pitkää siirtymäaikaa tarvitaan etenkin vanhan talokannan kohdalla, joissa jo korjatuilla putkistoilla ja viemäreillä pärjätään kymmeniä vuosia eteenpäin. Huoneistokohtaisia vesimittareita ei kannata asentaa ilman putkiremonttia.

Edellytyksenä etäluettavuus

Huoneistokohtaisia vesimittareita on jatkossa pakko käyttää laskuttamisen perusteena. Sinänsä vesimittareiden asentaminen tuli pakolliseksi uudisrakennuksiin jo 2011 ja linjasaneerattaviin taloyhtiöihin 2013.

”Huoneistokohtaiset vesimittarit on ollut pakko asentaa, muttei käyttää. Osittain tämän takia rakennuksiin on asennettu mittareita, jotka ovat edullisia, mutta eivät välttämättä kovin luotettavia”, sanoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Laura Lithenius.

Lakimuutos edellyttää, että asennettavat vesimittarit ovat etäluettavia. Taloyhtiöissä kannattaa panostaa laadukkaisiin mittareihin, jotta vesilaskutus on mahdollisimman automatisoitua ja luotettavaa. Muuten hallinnollinen työ ja sitä kautta myös taloyhtiöiden kustannukset lisääntyvät merkittävästi.