Kunnon talvipakkaset kannattaa hyödyntää kodin tekstiilien raikaistamisessa ja ötököiden karkoituksessa. Myös kylmälaitteiden sulattaminen on fiksua tehdä kovalla pakkasella. 

Pakkanen ja lumi kannattaa hyödyntää kodin tekstiilien siivoamisessa. Lumipesu on oiva tapa puhdistaa ja raikastaa sellaiset matot, jotka eivät siedä vesipesua. Esimerkiksi villamattoa ei tarvitse edes piiskata, jos annat sen raikastua pakkasessa yli yön.

Vie villamatto ulos ja anna sen kylmetä tunnin verran pakkasessa. Heitä matto puhtaalle hangelle, heitä lunta päälle ja harjaa lumi lupuksi pois maton päältä. Jätä matto vielä hetkeksi ulos tuulettumaan. Samalla voit tuoda ulos myös peitot, tyynyt, viltit ja pehmolelut. Pakkasessa tuulettaminen raikastaa myös asusteita kuten pipoja, kaulahuiveja ja villasukkia – ja tietenkin myös muita vaatteita.

Su­la­ta pa­kas­tin

Uudet jääkaapit ja pakastimet eivät juurikaan enää tarvitse erillistä sulattamista, mutta vanhanmallisen pakastimen sulattaminen on järkevää tehdä pakkasella. Tarkista sulattamismahdollisuus ensin kylmälaitteesi ohjekirjasta.

Pakkasella saat pakastimessa olevat ruokatarvikkeet ulos säilöön ilman, että niiden sulamista kannattaa pelätä. Laita pakasteet kasseissa tai laatikoissa ulos ja peitä ne tarvittaessa sanomalehdillä, jotta aurinko ei pääse niihin.

Kun pakastin on sulatettu ja kuivattu, on hyvä putsasta samalla pakastimen tausta. Imuroi myös pakastimen alapuoli.

Lado ruokatarvikkeet takaisin pakastimeen ja laita pakastin päälle vasta kun kaikki tarvikkeet ovat sisällä. Älä avaa pakastinta ensimmäisen vuorokauden aikana, vaan anna sen kylmetä rauhassa. Pakastusasetuksella voit tehostaa pakastimen jäähtymistä.

Vinkki vitonen!

Tiesitkö, että pakkanen on hyvä apu myös tahranpoistoon? Jos kynttilästä on läikkynyt steariinia pöytäliinalle tai purukumi on jähmettynyt kiinni tyynyyn, saat nekin pois kätevästi pakkasen avulla. Laita tahriutuneet tekstiilit ulos, ja muutaman tunnin päästä saat steariinin ja purukumin helposti pois.

Lue lisää:

Paukkupakkanen lisää putkien jäätymisen riskiä