Kolmannes suomalaisista kokee puutarhanhoidon tärkeäksi harrastukseksi, ja innokkaimpia puutarhaharrastajia ovat edelleen 50–64-vuotiaat naiset. Nuoret kaupunkilaiset – myös miehet – ovat kuitenkin yhä kiinnostuneempia aloittamaan puutarhaharrastuksen. Heitä kiinnostaa erityisesti hyötyviljely.

Kantar TNS:n tekemä kotipuutarhatutkimus paljastaa, mitä suomalaiset ajattelevat puutarhaharrastamisesta ja minkälaisia tuotteita ja palveluja he haluavat. Puutarhaharrastaminen on ollut viimeisten kymmenen vuoden aikana selvässä kasvussa, vaikka viime vuosi olikin poikkeus. Kylmän kevään ja alkukesän takia kokonaiskauppa jäi euroissa 9 prosenttia edellisen vuoden määrästä. Puutarhaliitto odottaa silti tänä vuonna kasvua puutarhatuotteiden myynnille, sillä erityisesti nuoret kaupunkilaiset ovat nyt kiinnostuneita puutarhanhoidosta.

Kevät paras aikaa puutarhahankinnoille

”Ulkona paistava aurinko on paras myyntivalttimme. Suuri osa myynnistä tehdään kevätkuukausien aikana.  Ilman hyvää kevättä osan innostus puutarhaan valitettavasti lopahtaa”, kertoi Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori eilen alkaneilla Kevätmessuilla Helsingin messukeskuksessa.

Suomalaiset käyttivät viime vuonna 562 miljoonaa euroa puutarhan palveluihin ja tuotteisiin. Juhannuksen jälkeen muut kesäsuunnitelmat kilpailevat jo harrastajien kiinnostuksen kohteista. Yleisesti kuitenkin kasvukausi Suomessa on pidentynyt ja muuttunut suotuisammaksi harrastamiselle viimeisten 20 vuoden aikana. Se on myös monipuolistanut suomalaista puutarhakulttuuria.

Puutarhahankintoja tekee vuosittain yli 70 prosenttia kotitalouksista. Multa, taimet ja lannoitteet ovat yleisimmät hankinnat alkukesästä. Niihin suomalaiset käyttävät noin 40 prosenttia kokonaisostoista. Keskimääräinen talous kuluttaa puutarhahankintoihin 309 euroa vuodessa, missä mukana ovat myös puutarhakalusteet ja -koneet.  Näihin kulutetaan vajaa kolmannes kokonaissummasta.

Trendit kantavat

50–64-vuotiaiden naisten rinnalle puutarhaharrastajina ovat kipuamassa nuoret kaupunkilaiset, myös miehet. Heille puutarhaharrastus on erityisesti sosiaalinen tapahtuma. Palsta-, yhteisö ja kaupunkiviljely kiinnostavat joka neljättä kaupunkilaista, etenkin nuoria ja kerrostaloissa asuvia.

Luonnonmukaisen puutarhahoidon arvostus on selvässä kasvussa, samoin kiinnostus kokeilla uusia ja erikoisia kasveja. Selkein innostus on kuitenkin hyötykasvien viljelyä kohtaan.

”Tämä on osin seurausta siitä, että myös kiinnostus ruoanlaittoon ja ruoan arvostukseen on jatkuvasti kasvanut”, kertoo Taulavuori.

Kaikkein voimakkaimmin hyötykasviviljely lisääntyy parvekkeilla, mutta myös omaan pihaan istutetaan yhä enemmän syötäviä kasveja. Kotipuutarhatutkimus paljastaa myös sen, että esimerkiksi puutarhan suunnittelupalveluja tilataan entistä enemmän.

Kevätmessut ovat avoinna Helsingin Messukeskuksessa sunnuntaihin 15.4. asti. Lisätietoja: Kevätmessut.fi