Suomalaisten kiinnostus puutarhaharrastamista kohtaan on kasvanut erityisesti alle 35-vuotiaiden parissa. Yhä useampi nuori aikuinen viljelee yrttejä, chilejä ja tomaatteja.

Puutarhaharrastus on yksi suomalaisten yleisimmistä vapaa-ajan kiinnostuksen kohteista. Yli 70 prosenttia kertoo harrastavansa jotain puutarhassa, ja puolelle suomalaisista puutarhaharrastus on tärkein harrastus.

Kantar TNS:n tutkimuksen tulosten mukaan 40 prosentilla suomalaisista on mahdollisuus puuhata omalla pihallaan. Kasveja kasvatetaan myös parvekkeilla sekä vapaa-ajanasunnolla.  Taimet ovat löytäneet tiensä myös kaupunkiasuntojen ikkunalaudoille ja terasseille.

Miehetkin innostuivat

Uusia puutarhaharrastajia tulee yhä enemmän 18–34-vuotiaista. Nämä nuoret ovat nyt jo kiinnostuneempia puutarhanhoidosta kuin perinteinen harrastajajoukko eli 35–64-vuotiaat.

Vanhempi ikäluokka arvostaa viihtyisää koristepuutarhaa, kun taas nuoret ovat erityisen kiinnostuneita viljelemään hyötykasveja: vihanneksia, marjoja ja hedelmiä. Eryisesti kiinnostavat yrit, chilit ja erilaiset tomaatit.

Erityisesti nuoret miehet ovat nyt aktiivisia puutarhaharrastajia. Vielä vuosina 2014–17 miehistä yli neljännes ei ollut lainkaan kiinnostunut puutarhanhoidosta. Nyt tämä määrä on laskenut alle viidennekseen. Muutos on ollut selkein alle 25-vuotiaittein miesten keskuudessa. Heistä muutama vuosi sitten vain neljä prosenttia kertoi olevansa innostunut aiheesta. Nyt nuorista miehistä joka neljäs on erittäin kiinnostunut viljelemään jotakin itse.

Tämän kevään trendeinä puutarhoissa ovat Puutarhaliiton mukaan luonnonmukaisuus, omatarveviljely ja kotoisan paratiisin luominen. Kaikki ne onnistuvat niin parvekkeella kuin isommallakin tontilla.